Zeedijk 118

Adres: Zeedijk 118
Postcode: 1012BB
Architect: F. Greven
Opdrachtgever: Chinese tempel

(10 afbeeldingen)

Nieuwbouw met hergebruik van een verhoogde lijstgevel uit 1741 (gedateerd) afkomstig van Haarlemmer Houttuinen 105.

In de jaren negentig werden enkele geveltoppen door de NV Zeedijk herplaatst. Zo zijn de toppen van Zeedijk 100 en 102 afkomstig van resp. de Sint Antoniesbreestraat 53 en Keizersstraat 17, op de Zeedijk herplaatst in 1995. Herplaatsing van geveltoppen leverde gedurende enkele decennia een waardevolle bijdrage aan de instandhouding van het beschermd stadsgezicht. De geveltoppen waren afkomstig van gesloopte panden en werden bewaard op de werf van het Bureau Monumentenzorg. De gevelfragmenten werden herplaatst op panden die geen geveltop meer hadden óf op panden die geheel nieuw werden opgetrokken. Zeedijk 118 is een voorbeeld van de laatste categorie. Links van de Chinese tempel, op nummer 118, staat sinds februari 2001 nieuwbouw waarop een prachtige rijk geornamenteerde geveltop uit 1741 is herplaatst. De nieuwbouwgevel heeft alle kenmerken van het traditionele Amsterdamse woonhuis, maar aan het gebruik van een moderne baksteen kan men zien dat het een herbouwd pand betreft. De top van het type verhoogde lijstgevel in Lodewijk XIV-stijl is afkomstig van het gesloopte pand Haarlemmer Houttuinen 105, waarvan de top voor hergebruik was opgeslagen op de monumentenwerf. De woonhuizen aan de Haarlemmer Houttuinen zijn in 1972 gesloopt voor de aanleg van een verkeersdoorbraak die overigens maar half uitgevoerd is: het monumentale gebouw aan de Droogbak moest ervoor wijken maar bleef uiteindelijk toch staan, zodat de verkeersdoorbraak doodliep op de Droogbak. De vele woonhuismonumenten, die voor deze verkeersdoorbraak moesten wijken, keerden niet terug.

Gebruikte literatuur:

• Theo Rouwhorst. Bewaard voor Amsterdam. Historische geveltoppen herplaatst 1945-2015. Amsterdam, 2016: p. 136, 169
  • Walther Schoonenberg. 'Geveltoppen verhuisden naar de Zeedijk'. Binnenstad 188 (mei 2001)

Zeedijk 118 tijdens de bouw