Begijnhof 37

Adres: Begijnhof 37
Postcode: 1012WV
Bouwstijl: Nieuw historiserende stijl
Bouwjaar: ±1908Â

(12 afbeeldingen)

Poortgebouw van het Begijnhof met een gevel in een historiserende stijl met een toegangspoortje op het Spui en een inwendige gang door het woonhuis heen naar het Begijnhof. Boven de ingang is een beeldhouwwerkje aangebracht van Sint Ursula.

Oorspronkelijk was het Begijnhof geheel omsloten door water (de Nieuwezijds Voorburgwal, het Spui en de Begijnensloot) met als enige toegang een poortje bij de Begijnensteeg (met een brug over de Begijnensloot). Het oude, in 1907 gerestaureerde poortje aan de Begijnensloot, dateert uit 1574 en heeft een steen waarop Sint Ursula is afgebeeld, de patrones van de Amsterdamse begijnen. Het poortje aan de zijde van het Spui, van ±1725, maakte in ±1908 plaats voor het poortgebouw dat er nu staat. Ook hier werd boven het poortje een beeltenis van Sint Ursula aangebracht. Door het gebouw loopt een gang naar het Begijnhof, waarin het niveauverschil tussen de straat en het hofje zichtbaar is aan een aantal stenen treden.

• H.W. Alings. Amsterdamse hofjes. Amsterdam, 1965
  • Lopes Cardozo, R. Spruit, Hofjes in Nederland. Haarlem, 1977
  • Dr. J.F. Heybroer. 'Het Amsterdamse Begijnhof in de Nederlandse literatuur'. Maandblad Amstelodamum 65 (1978): p. 53-57
  • Tom Weerheijm, Robert Lopes Cardozo, Pieter van der Zwan. Hofjes in Amsterdam. Amsterdam, 1979
  • H.J. Zantkuijl. 'De beken op het Begijnhof'. Maandblad Amstelodamum 67 (1980): p. 75-81