Postcode: 1017BT

(11 afbeeldingen)

Verhoogde lijstgevel, zandstenen lijst met topgevelvormige middenverhoging in de vorm van een klok, vaas bovenop, met in de vulling een zon en een schaap. De stoep is bij een latere verbouwing verdwenen. Interieur: Stucreliëf plafond op de overloop, twee stucreliëfs op de wanden daaronder. Laat-19de-eeuwse afsluiting van de binnenplaats met beeld. Bij een verbouwing in 2023 werden restanten van laat-18de-eeuws papierbehang ontdekt.

Dit grachtenhuis in de knik van de Herengracht, in de zichtas van de Nieuwe Spiegelstraat, was het woonhuis van advocaat Matthijs Straalman (1722-1808), bewindhebber van de VOC vanaf 1773. Hij behoorde tot de doopsgezinden en kon pas in het stadsbestuur toetreden op 6 september 1748, op gezag van stadhouder Willem IV. Na het overlijden van de prins werd Straalman met zijn mede-48-ers lange tijd buiten de ambten gehouden. In 1787 was hij de laatste 48-er die nog in de vroedschap zat. Willem V verzette de wet en op 27 november 1787 werd Straalman dan eindelijk burgemeester. Hij was in januari 1795 voorzittend burgemeester en onderhandelde met de revolutionairen. Op 18 januari, toen het Franse leger in Nieuwersluis lag, was er een dreigende samenkomst van een patriotse menigte voor zijn huis. De volgende dag, op 19 januari 1795, droeg hij op het stadhuis op de Dam het stadsbestuur over aan het revolutionair comité onder leiding van Rutger Jan Schimmelpenninck, "met dankzegging voor de deftige en bedaarde wijze waarop zich de revolutie voltrok". Hij trok zich daarna terug op zijn buitenplaats waar hij in 1808 overleed.

Inschrijvingsdatum: 26-05-1970
Redengevende omschrijving: Huis, in de kern uit 1665/66, met gevel onder gebeeldhouwde zandstenen verhoogde lijst met opzetstuk (XVIII a/b). Onderpui eind XVIII/begin XIX.

Detail van de topgevel met een zon en een schaap
Verhoogde lijstgevel met attiekvormige versiering
Stucplafond tussenlid met reliëf met de Overvloed
Burgemeester Matthijs Straalman (1722-1808)
Illuminatie van Herengracht 487 ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van Willem V op 8 maart 1788
Herengracht 487 ligt in het verlengde van de Nieuwe Spiegelstraat