Oud adres: II418, wijk 33, klein nr. 115, kadaster F85, verponding 5975
Postcode: 1017BP
Architect: Gerrit van Emmerik (meester-metselaar)

(6 afbeeldingen)

Vroeg-18de-eeuws huisje, sobere houten lijst uit bouwtijd [?], dwarsdak. In 19de eeuw top gewijzigd (dakkapel aangebracht). Fraaie deuromlijsting in Lodewijk XIV-stijl uit bouwtijd met gebogen fronton. Interieur: voorkamer in Lodewijk XIV-stijl: lambrizering met Ionische pilasters, roodmarmeren schouw met spiegel en schoorsteenstuk, stucplafond en plafondstuk.

Dit pand lijkt door zijn hoogte een groot grachtenhuis, maar schijn bedriegt: het is 7,7 m breed, maar slechts 5 m diep. Meester-metselaar Gerard van Emmerik bouwde hier voor zichzelf een voornaam ogend grachtenhuis met een ingangsportaal dat gezien kan worden als een navolging in hout van de monumentale ingangspartij van Herengracht 520, waar eveneens de deuromlijsting wordt afgesloten door een gebogen lijstvormig fronton (wat Fischer de Van Logteren-boog noemt), een fronton dat tot dan nog alleen bovenop een gevel werd toegepast. De imitatie reikte ook naar het interieur: de kleine voorkamer heeft een overladen decoratie aan de betimmeringen, de schouw en het plafond. Het plafondstuk toont de bouwkunst, gepersonificeerd door een vrouw met schietpotlood en bouwtekening, omringd door putti met passer, winkelhaak, meetlat en troffel. Dit plafond werd toegeschreven aan Antonie Elliger, maar waarschijnlijk is dat niet: de kwaliteit van het schilderwerk is matig.

Gebruikte literatuur:

• P.M. Fischer. Ignatius en Jan van Logteren, Beeldhouwers en stuckunstenaars in het Amsterdam van de 18de eeuw. Alphen aan de Rijn, 2005: p. 204-205
  • Hans Tulleners. De Gouden Bocht. 21 monumenten aan de Amsterdamse Herengracht. Open Monumentendag 1989. Amsterdam, 1989: p. 11

Adressen: Herengracht 399 A B
Inschrijvingsdatum: 26-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel (XVIII A) onder rechte lijst (XIX A), met deurpartij (XIX A) in gesneden omlijsting (XVIII A). Gevellantaren (XIX).

Versiering boven de deur
Voorkamer