Begijnhof 23

Adres: Begijnhof 23
Postcode: 1012WT
Bouwjaar: 15de eeuw, 1660

(7 afbeeldingen)

Veel ouder pand met een 17de-eeuwse gevel met een gebogen topfronton, jaarlint, gevelsteen. Vormt samen met Begijnhof 24 constructief één (ouder) pand.

Door bouwhistorische onderzoek kon een reconstructie worden gemaakt van de 15de-eeuwse huisjes, maar ook kwamen de resten van de vroegste bebouwing te voorschijn die uit het einde van de 14de eeuw dateert. Het bleek dat het 15de-eeuwse huisje gebouwd was op de muurresten van het 14de-eeuwse en wel met behoud van dezelfde plattegrondsdeling en dezelfde stookplaats.

Gebruikte literatuur:

• H.J. Zantkuijl. 'De 14e en 15e eeuwse huisjes (Begijnhof 23 en 24)'. Maandblad Amstelodamum 53 (1966): p. 179-187
  • Henk Zantkuijl. 'De middeleeuwse huizen op het Begijnhof'. De Lamp 78 (maart 1983): p. 1-8
  • H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam, 1993; p. 403

Adres: Begijnhof 23
Adressen: Begijnhof 23 A B C
Inschrijvingsdatum: 02-04-1970
Redengevende omschrijving: Hoekhuis aan een uitstulping van het Begijnhof. Halsgevel (1660) overgebouwd op gedeeltelijk houten pui, zijgevel overgebouwd op balkkoppen. Jaartallinten en gevelsteen waarop Johannes de Evangelist.

Begijnhof 23
Begijnhof 24 en 23