Gijsbert Dommer Huis

Huisnaam: Gijsbert Dommer Huis
Bouwstijl: Strakke Stijl
Architect: Adriaan Dortsman
Opdrachtgever: Gijsbert Dommer
Bewoners: 1686-1691: Coenraad van Beuningen (1622-1693)

(20 afbeeldingen)

Dubbel huis met drie ramen, gegroefde zandstenen gevel met rechte kroonlijst met trigliefen en in het midden naar achteren gebogen balustrade, balkon, gedragen door twee kolommen, jaartal 1671 in Romeinse cijfers boven deuromlijsting. Het huis heeft de bijnaam Huis met de Bloedvlekken. Interieur: gang met stucwerk in Lodewijk XVI-stijl (doorgebroken naar kamers aan beide zijden), Empire-schouw linksvoor.

Amstel 216 is in 1671 ontworpen en in 1671/72 gebouwd door bouwmeester Adriaan Dortsman in opdracht van de welgestelde katholieke koopman Gijsbert Dommer (1628-1673), die er echter niet zelf woonde. Hij bezat ook de kavels op de Herengracht waar hij een groot wooncomplex liet bouwen met een gemeenschappelijke gevel (huidige nummers 586-588-590-592-594-596). De Herengracht-panden, op nr. 586 na, waren vrij ondiep en hadden geen tuin, waardoor Amstel 216 een grote, diepe tuin kon krijgen. Dortsman bouwde in de "strakke stijl", de laatste fase van het Hollands Classicisme in Amsterdam. Het dubbele huis heeft een gesloten zandstenen lijstgevel met drie raamassen (ongebruikelijk voor een dubbel huis). De vlakke voorgevel met zijn lisenen, het gegroefde (horizontaal gelaagde) zandsteen en de zware muurdammen heeft alle karakteristieken van het werk van Dortsman. Opvallend is dat de gevel precies een vierkant is. De gevel is hoger dan de toen gebruikelijke bouwhoogte en van een ongekende monumentaliteit. De ingangspartij heeft twee kolommen waarop een balkon rust en een eenvoudig omlijst middenvenster. Boven de deuromlijsting is het bouwjaar in Romeinse cijfers aangebracht. Boven de rechte kroonlijst met trigliefen bevindt zich een attiek in de vorm van een balustrade met naar achteren gebogen middendeel met wapensteen. Zoals bij Keizersgracht 672-674, eveneens van Dortsman, hebben de balusters ook hier een flesvorm.

Op oude prenten en tekeningen is te zien dat aan beide zijden van de middeningang glazen deuren waren die toegang gaven tot de dienstvertrekken. Tegenwoordig zijn dit vensters. In Danckerts Grachtenboekje is te zien dat het huis oorspronkelijk een schilddak had. Tegenwoordig heeft het huis een plat dak waarop een tuin is aangelegd en zelfs een "penthouse" is gebouwd dat vanaf de overzijde van de Amstel goed te zien is.

Dommer verhuurde het huis. In 1674 woonde Willem Six Willemsz er, maar in 1684 tot 1686 wonen enkele kinderen van Dommer er (twee dochters staan op het balkon, vier zonen staan op straat, op het schilderij uit 1685). De bekendste bewoner was echter Coenraad van Beuningen (1622-1693) (zijn komst wordt op het schilderij al aangekondigd door de stadssloep aan de wal). Hij was zes keer burgemeester (1669, 1672, 1680, 1681, 1683 en 1684) en sinds 1681 bewindhebber bij de VOC, maar hij is vooral actief geweest als diplomaat. Hij was gezant van de Staten in Engeland, Denemarken, Zweden en Frankrijk en genoot groot aanzien. Hij had een huis in Den Haag en huurde een huis in Amsterdam, namelijk Amstel 218. Hij trouwde in 1686 op 62-jarige leeftijd met Jacoba Victoria Bartolotti van de Heuvel, een deftige dame van niet al te goede reputatie, die in 1639 was geboren in het Huis Bartolotti en ongehuwd op Herengracht 596 woonde. Na hun huwelijk vestigde het echtpaar Van Beuningen zich in Amstel 216. De laatste jaren van zijn leven zette zijn zwaarmoedigheid zich geleidelijk om in krankzinnigheid. Mogelijk hebben zijn slechte huwelijk, zijn verloren vermogen door speculaties in VOC-aandelen en zijn moeilijke verhouding met stadhouder Willem III hieraan bijgedragen. In 1688 werd bij resolutie van de vroedschap zijn vermogen onder bewind van zijn echtgenote geplaatst. Volgens de overlevering zou Van Beuningen met zijn eigen bloed op de zandstenen gevel zijn naam, die van zijn vrouw en enkele driemasters, Hebreeuwse letters en kabbalistische tekens hebben geschreven. De tekens zijn ook nu nog (met enige moeite) te zien en kunnen nimmer meer uitgewist worden. Van Beuningen sterft niet in Amstel 216, want hij woont in 1691 in een pand elders aan de Amstel (onbekend waar precies). Vastgeketend door zijn personeel aan zware kettingen sleet de eertijds geroemde diplomaat zijn laatste dagen.

Amstel 216, dat sinds de ontdekking van de tekens op de gevel in 1937, bekend staat onder de naam "Huis met de bloedvlekken", heeft een fraai interieur uit de 18de eeuw, zoals een imposante gang met stucwerk met Lodewijk XVI-ornamenten en stijlkamers in Lodewijk XVI- en Empire-stijl. Aan de voorzijde zijn de kamers bij een recente verbouwing doorgebroken naar de gang.

Gebruikte literatuur:

• Vaz Dias. 'Het huis met de bloedvlekken. Aangebracht door Coenraet van Beuningen.' De Telegraaf, 21 augustus 1937
  • I. H. van Eeghen. 'De huizen van Coenraad van Beuningen.' Maandblad Amstelodamum 58-1 (1971): p. 98-108
  • W. Kuyper. Dutch Classicist Architecture. Delft 1980: p. 174-177
  • Pieter Vlaardingerbroek. Adriaan Dortsman 1635-1682. De ideale gracht. Zwolle, 2013: p. 29

Adres: Amstel 216
Adressen: Amstel 216 A B C D E F G
Inschrijvingsdatum: 26-03-1970
Redengevende omschrijving: Dubbel huis met monumentale geslaagde zandstenen drie vensters brede gevel onder triglyfenlijst waarop gebeeldhouwde balustrade, met hoeklisenen en middenpartij waarin balkon op zuilen en het jaartal MDCLXXI (vermoedelijk door Adriaan Dortsman). Vensters vergroot XIXa; stoeppalen en kettingen uit die tijd.

Amstel 216
Ingangspartij met zuilen uit de bouwtijd en deuren uit de 19de eeuw.
Fraaie 19de-eeuwse gevellantaarn.
17de-eeuwse graffiti?
Getekend door Hugh Jans (Vrije Volk, 1953)
Amstel 216
Kroonlijst met attiek
Op de kaart van Bosch uit 1679 is Amstel 216 te zien en de panden aan de Herengracht die Dommer liet bouwen.
De Amstel tussen de Keizersgracht (links) en de Herengracht (rechts). Detail uit een tekening van Jan van Call, ca. 1690.
Amstel 216. Gerrit Berckheyde, 1685 (Six-collectie)
Amstel 216. Tekening uit het Grachtenboekje van Cornelis Danckerts