Amstel 95

Adres: Amstel 95
Oud adres: W750, wijk 14, klein nr. 190, kadaster H4011
Postcode: 1018EL
Opdrachtgever: Hendrik van der Plaat

(9 afbeeldingen)

Fraaie halsgevel met gebogen lijstvormig fronton met gekeerde voluten, kuif en vulling. Bij de restauratie in 1972 is de onderpui met stoep teruggebracht en ook de roedenverdeling. Hier tekende Christiaan Andriessen zijn beroemde dagboek (1805-1808).

Tijdens het oprichtingsproces van Stadsherstel werd in 1955 een rapport op tafel gelegd over de exploitatiemogelijkheden van deze panden. Op basis van dit rapport werd besloten dat de doelstellingen van de op te richten Maatschappij haalbaar zouden zijn, mits de overheid het onrendabele deel van de restauraties subsidieerde. Amstel 95 en 97 waren dus de eerste panden die - zij het theoretisch - bewezen dat de stadsherstel-gedachte levensvatbaar zou zijn. Het lukte niet om de panden te verwerven. Ondertussen was men al aan de Zandhoek bezig daadwerkelijk te bewijzen dat het financieel mogelijk was om oude versleten woonhuizen te restaureren. Amstel 95 en 97 werden in 1958 alsnog verworven. Bij de restauratie kreeg Amstel 95, dat een lelijke onderpui met portiek had gekregen, zijn 18de-eeuws uiterlijk terug.

Aan de gevel hangt een fraaie 18de-eeuwse gevellantaarn. Theo Rouwhorst, voormalig adjunct hoofd Bureau Monumentenzorg, kocht in 2003 voor € 10,- op een kringloopwinkel deze originele Amsterdamse lantaarn en zou afkomstig zijn van Herengracht 438, waar het op de zolder had gelegen. Het is één van de standaardmodellen die Bureau Monumentenzorg in 1985 had geselecteerd en uitgetekend voor herplaatsing aan Amsterdamse gevels. Dit is het barokke 'Amsterdamse model' uit ca. 1760-1770 en past dus goed bij dit pand. Net zo'n lantaarn hangt aan Herengracht 4. De lantaarn is op de juiste plaats opgehangen, nl. op de middelste penant. De restauratie en herplaatsing van de lantaarn in 2013 werd bekostigd door de Vereniging Vrienden van Stadsherstel.

Gebruikte literatuur:

• Walther Schoonenberg. 'Meer aandacht voor de particuliere gevellantaarn'. Binnenstad 223/224 (oktober 2007)

Adres: Amstel 95
Adressen: Amstel 95 2,3,H,O