Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Amstel 34

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Literatuur
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Adres: Amstel 34
Oud adres: Y18, wijk 28, klein nr. 128, kadaster I390, verponding 4561
Postcode: 1017AB
Gebouwtype: Pakhuis
Geveltype: Klokgevel
Bouwstijl: Lodewijk XIV
Bouwjaar: 1733

(2 afbeeldingen)

Pakhuis (type a bij Révész-Alexander), rijke klok in Lodewijk XIV-stijl met natuurstenen banden, gebogen lijstvormig fronton met voluten en kuif en vulling, grote voluten met jaar in lambrequins. Papierwinkel Vlieger zat vroeger in Halvemaansteeg 6.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Gebruikte literatuur:

Dr. Magda Révész-Alexander. Die Alten Lagerhäuser Amsterdams. Eine Kunstgeschichtliche Studie. Den Haag, 1954: p. 116

[Overige literatuur]

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 193
Adres: Amstel 34
Adressen: Amstel 34 A B C D
Inschrijvingsdatum: 26-03-1970
Redengevende omschrijving: Pakhuisgevel (1733) met zware ingezwenkte hals van S-vormig silhouet voorzien van siersteentjes waarin ANNO en 1733 en een kalkoen in de volutenafdekking.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Amstel 34. (© Walther Schoonenberg)
Amstel 34.
Rijke klokgeveltop in Lodewijk XIV-stijl. (© Walther Schoonenberg)
Rijke klokgeveltop in Lodewijk XIV-stijl.

Laatste wijziging: november 2017

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]