Swigtershofje

Naam: Swigtershofje
Adres: Amstel 86-98
Restauratie: R.C. Oude Armenkantoor 1983

(23 afbeeldingen)

Aan de Amstel staat het door Pieter Pantel gebeeldhouwd poortje uit 1746 (naam staat op achterzijde), waarin de gulle hand is uitgebeeld, met daarachter een gang waarlangs ter rechterzijde een rij woningen onder een rechte lijst staat en ter linkerzijde een kapel. Interieur: De kleine kapel heeft galerijen en een stucplafond en stucretabel uit het 3e kwart van de 18de eeuw. Het altaarstuk is al lange tijd geleden verwijderd.

Aan de Amstel staat tussen de Halve Maansteeg en de Balk in’t Oogsteeg een fraai poortje die als toegang dient voor een piepklein hofje, het Swigtershofje uit 1746. Het poortje in Lodewijk XV-stijl bevat een fraai reliëf met een gulle hand. Aan de achterzijde is het poortje gedateerd en gesigneerd: P. Pantel 1746.

Het Swigtershofje is eigenlijk niet veel meer dan een zestal huisjes (Amstel 86-96) onder één dak aan de rechterzijde van een gang ontsloten door een fraai poortje uit de bouwtijd. Het steegje loopt dood op de panden aan het Rembrandtplein. De stichter was de rooms-katholieke boekverkoper Isaac Swigters die overleed in 1750. Behalve de in 1744 gebouwde huisjes legateerde hij aan het R.C. Oude Armenkantoor (RCOAK) een stukje grond van 685 x 475 cm, en een som geld om op die plek een eigen kapel voor de bewoonsters te bouwen. Het reglement van het 'St. Jans oude Vrouwen Swigtershofje' uit 1785 bepaalt dat alleen zij die de R.K. religie zijn toegedaan en van 'goed gedrag' en ouder dan 50 jaar zijn, in aanmerking komen voor inwoning. Zij moeten een bed met toebehoren zoals vier lakens inbrengen, evenals 20 gulden voor de begrafeniskosten. Tevens wordt bepaald dat de bewoners niet mogen drinken, de vrede verstoren, schelden of vloeken, bedelen of achteloos met vuur omgaan en zij zich aan de vermaningen van de regenten dienen te houden, op straffe van uitzetting. Iemand die trouwt, wordt eveneens uitgezet, maar krijgt haar 20 gulden terug. Tenslotte wordt bepaald dat niemand op het hofje mag overnachten, anders dan wanneer ziekte of sterfgeval dit vereisen. De vrouwen mochten dus geen mannen op bezoek krijgen.

Aan het einde van de gang bevindt zich aan de linkerzijde het kapelletje, dat oorspronkelijk de huiskapel van het hofje was (Amstel 98). Het kapelletje van 685 x 475 cm, van binnen niet groter dan 460 x 465 cm, bij een hoogte van 776 cm, s mogelijk het kleinste kerkje van ons land. Altaar en altaartreden nemen een derde van de diepte in beslag, zodat er hooguit twee rijen stoelen of banken konden staan. Meer plaats voor de kerkgangers bood de aan drie zijden rondlopende galerij, die via een spiltrap vanuit de sacristieruimte bereikbaar is. Bijzonder is het stucplafond en het geheel in stucwerk gemaakte retabel, waarvan het eigenlijke altaar, evenals het altaarstuk daarboven, niet meer aanwezig was (het altaarstuk bevindt zich thans in Museum Ons' Lieve Heer op Solder). Ook twee houten beeldjes zijn verdwenen. De nog bestaande altaaropbouw bestaat uit een gebogen, door kolommen gedragen, kroonlijst met engelfiguurtjes, bekroond door een stralenbundel. De twee engeltjes schuiven een gordijn opzij boven een vergulde stralenbundel rond het Alziend Oog, bekroond door een wereldbol en een kruis, welhaast een preek in beelden. Op het gewelfde stucplafond komen vanachter een wolk voor een ultramarijnblauwe nachthemel vergulde stralenbundels te voorschijn (de nacht wijkt voor de dageraad), met in het midden van de wolk de duif, symbool van de H. Geest.

De Stichting Leefklimaat nam in 1975 de huisjes over van het RCOAK, en richtte deze in voor jongerenhuisvesting. De kapel werd gebruikt als opslagruimte en raakte steeds meer in verval. Overleg tussen het Bureau Monumentenzorg, het RCOAK en Geurt Brinkgreve leidde tot de oplossing dat de vroegere eigenaar de kapel terugkocht en de restauratie financierde. Deze werd in 1983 uitgevoerd door de Stichting Jan Pietersz. Huis onder leiding van architect Henk Schröder. Het stucwerk werd hersteld door Hans 't Mannetje en zijn medewerkers van het restauratieatelier Uilenburg.

Een aantal jaren geleden is het kapelletje verkocht aan een particulier die er een kleine woning van maakte. Vóór het altaar werd een tweepersoonsbed geplaatst en het altaar kreeg op de plaats waar een altaarstuk hoort, een spiegel. Ook de zorgvuldige op kleuronderzoek gebaseerde kleurstelling verdween: het Berlijns blauw van de galerijbalustraden werd in groen overgeschilderd. Thans is het kapelletje weer aan een andere eigenaar doorverkocht.

• Geurt Brinkgreve. 'De kapel van het Swigtershofje.' De Lamp 81/82 (okt. 1983)
  • Geurt Brinkgreve. 'De kleuren in de kapel van het Swigters Hofje.' Binnenstad 197/198 (maart 2003)
  • Hans Tulleners. 'Een nieuwe woonvorm op een oud hofje'. De Lamp 56 (juni 1979)

Adres: Amstel 86-98
Adressen: Amstel 88 1,2,3,H;Amstel 90 1,2,3,H;Amstel 94 1,2,3,H;Amstel 98
Inschrijvingsdatum: 26-03-1970
Redengevende omschrijving: Swigtershofje, bestaande uit een door Pieter Pantel gebeeldhouwd poortje (1756) een rij woningen en een kapel met galerijen, stucplafond en stucretabel met altaarstuk (3e kwart 18e eeuw).

Poortje met fronton met kuif met daarin de gulle hand en siervazen.
Detail van het poortje
Achterzijde poortje met signatuur en datering P. Mantel 1746.
Inpandige huizen (hofjeswoningen) met houten puien.
De kapel aan de gang.
Kapel vóór de restauratie.
Plattegrond van het hofje en de omgeving
Opmetingstekening van het poortje
Opmetingstekening van de woningen Amstel 86-96
Opmetingstekening van de kapel Amstel 98
Interieur van de kapel na de restauratie van 1983. De twee houten beelden zijn nog aanwezig. Het altaarstuk is tijdelijk verwijderd.
Kleurgebruik bij de restauratie
Detail van het stucretabel