Adres: Amstel 112
Bakkersstraat 4-10
Postcode: 1017AD
Bouwjaar: 3de kwart 18de eeuw
Eigendom: Stadsgoed

(7 afbeeldingen)

Klokgevel, was oorspronkelijk geen hoekpand maar door de sloop van Amstel 114 werd het dat wel. Voor- en achterhuis zijn in de Bakkersstraat zichtbaar (de adressen Bakkersstraat 4-10 zijn dus nieuw en corresponderen niet met de oorspronkelijke panden aan de Bakkersstraat).

In 1931 werd een 'Voorloopig Schema van Verkeersverbeteringen in de binnenstad' vastgesteld, dat een paar jaar daarna werd toegevoegd aan het Algemeen Uitbreidingsplan Amsterdam (AUP) voor de verbetering van de verkeersstructuur van de binnenstad. Tot 1978 was dit schema bepalend voor het stedenbouwkundig beleid in de Amsterdamse binnenstad. Eén van de verkeersdoorbraken betrof de Utrechtsestraat en de Bakkersstraat die beiden verbreed moesten worden om een ruime verkeersweg te maken van het Frederiksplein naar de Amstel. Nu was de Bakkersstraat nog veel smaller dan de Utrechtsestraat. De tram reed vanuit de Utrechtsestraat door het straatje dat zo smal was dat een tram het gehele straatje in beslag nam. De Bakkersstraat was de smalste straat met een tram in Amsterdam. De tram kon op de Amstel nauwelijks de bocht maken: de walmuur was hier plaatselijk in een bocht opgeschoven om de tramlus te kunnen aanleggen. De verkeersdoorbraak werd halverwege de jaren vijftig verder uitgewerkt: tussen Frederiksplein en de geplande autoweg door de Nieuwmarktbuurt moest een 25 m brede hoofdverkeersweg worden gemaakt. In 1969/70 werd tegen de sloop van de Bakkersstraat actie gevoerd, één van de eerste acties tegen het gemeentelijk beleid van cityvorming en verkeersdoorbraken. De plannen werden voorlopig niet uitgevoerd. Een belangrijk resultaat van de acties in de Nieuwmarktbuurt was het gemeenteraadsbesluit van 5 januari 1972, waarin voor wat betreft de Bakkersstraat nog slechts in de sloop van de westzijde van de straat was voorzien, terwijl de oostzijde gehandhaafd bleef. Zodoende is er een eenzijdige verkeersdoorbraak tot stand gekomen. Door de sloop van het hoekpand Amstel 114 en de daarachter gelegen huizen in de Bakkersstraat is de zijkant van het pand te zien. Duidelijk zijn voor- en achterhuis te onderscheiden. Daarachter rijst de hoogbouw aan het Rembrandtplein op. De verbreding van de Utrechtsestraat is na de acties in de Nieuwmarktbuurt helemaal niet meer doorgegaan.

Adres: Amstel 112
Adressen: Amstel 112 ;Bakkersstraat 4 ;Bakkersstraat 6 ;Bakkersstraat 8 ;Bakkersstraat 10
Redengevende omschrijving: Pand met ingezwenkte halsgevel (XVIIIc).

Amstel 112 hoek Bakkersstraat
Voor- en achterhuis van Amstel 112 in de Bakkersstraat
Het onderstuk van het hoekpand Amstel 116, het gesloopte hoekpand Amstel 114 en daarnaast Amstel 112. Foto gemaakt door de afd Stadsontwikkeling.
De Bakkersstraat vóór de verkeersdoorbraak
Links de noordzijde van de Jan Treeftensteeg, rechts de oostzijde van de Bakkersstraat