Adres: Amstel 116
Postcode: 1017AD
Bouwjaar: 2de kwart 17de eeuw, ±1800

(11 afbeeldingen)

Hoekpand, in de kern 17de-eeuws, gewijzigd rond 1800 naar een lijstgevel met een 'leugenaar': pand lijkt hoger dan het is en wordt afgesloten door een rechte lijst. Op balkkoppen overkraagde zijgevel duidt erop dat het hier gaat om een vroeg-17de-eeuws pand. Het pand was in de jaren zeventig nog maar een onderstuk en is in 1984 herbouwd.

De plannen voor een verkeersdoorbraak door de Bakkersstraat (zie Amstel 112) leiden ertoe dat onder druk van de gemeente de bouwvallige bovenste verdiepingen van het pand werden gesloopt, doch niet alvorens het door het Bureau Monumentenzorg volledig was opgemeten. Het Genootschap Amstelodamum had daartegen geprotesteerd, want er was "van Rijkswege nimmer een sloopvergunning verleend". Bovendien "koestert de eigenaar zelfs voor de toekomst restauratieplannen". Pas in 1984 werd de hele hoek gerestaureerd in een groot stadsherstelproject van de BV Ontwikkelingsmij Amro van de hoek Amstel en de Bakkersstraat waartoe ook de panden Amstel 118, 120, 122 en 124, Bakkersstraat 1, 3, 5, 7 en 9 en Rembrandtplein 37-39 behoren.

Adres: Amstel 116
Adressen: Amstel 116 A B C D E
Inschrijvingsdatum: 22-09-1976
Redengevende omschrijving: 18e eeuws pand, bestaande uit een hoger opgetrokken voorgedeelte aan de Amstel en een langwerpig achterhuis langs de Bakkerstraat, waarin een eigen toegangsdeur met stoep. De gevel aan de Amstel had een pui met insteekverdieping en daarboven drie verdiepingen. Geprofileerde houten kroonlijst. Het pand is thans op de benedenverdieping na afgebroken.
Adres: Amstel 116
Adressen: Amstel 116
Inschrijvingsdatum: 26-03-1970
Redengevende omschrijving: Hoekpand (XVIIb) met voorgevel onder rechte lijst (plm 1800) en op balkkoppen overgekraagde zijgevel.

Amstel 116
Amstel 116, een 'leugenaar'
Op balkkoppen overkraagde zijgevel
Amstel 116
Amstel 116
Het onderstuk van het hoekpand Amstel 116, het gesloopte hoekpand Amstel 114 en daarnaast Amstel 112. Foto gemaakt door de afd Stadsontwikkeling.
Het onderstuk van Amstel 116
De hoek Amstel / Bakkersstraat