Zeedijk 16

Adres: Zeedijk 16
Oud adres: M188, wijk 1, klein nr. 83, kadaster G1991, verponding 125
Postcode: 1012AZ
Bouwjaar: 16de eeuw

(6 afbeeldingen)

Rechterhelft van een erg interessant 16de-eeuws hoekhuis, dat al in 1591 als gesplitst staat vermeld 16e eeuws hoekhuis, met latere gevel onder rechte lijst waarboven een bakstenen attiek met lisenen omlopend boven de zijgevel. Winkelpui met geblokte stijlen uit ca. 1800, gesneden deur en snijraam. Empire roedenverdeling. Op de scheiding met nr. 18 een 16de-eeuwse gevelsteen DIT IS IN DEN SVARTEN HOREN. Achtergevel in het water van de OZ Kolk, met sobere rollagentop.

Adres: Zeedijk 16
Adressen: Zeedijk 16 A B C D
Inschrijvingsdatum: 27-10-1970
Redengevende omschrijving: Rechterhelft van een reeds in 1591 als gesplitst vermeld 16e eeuws hoekhuis, met gevel (begin XVIII?) onder rechte lijst waarboven een bakstenen attiek met lisenen omlopend boven de zijgevel. Pui plm 1800/XIXa met geblokte stijlen, gesneden deur en snijraam. Empire roedenverdeling. Op de scheiding met nr 18 een gevelsteen (XVI) waarop DIT IS IN DEN SVARTEN HOREN. Achtergevel in het water van de O.Z. Kolk, met primitieve rollagentop.

Zeedijk 16
16de-eeuwse gevelsteen DIT IS IN DEN SVARTEN HOREN op de scheiding van Zeedijk 16 en 18