Amstel 53

Adres: Amstel 53
Nieuwe Achtergracht 2
Postcode: 1018EJ
Bouwjaar: 18de eeuw, 1881
Architect: J.A. Hulman (1881)

(8 afbeeldingen)

Hoekhuis, 18de-eeuws, oorspronkelijk even hoog als buurpand, met één verdieping verhoogd in de 19de eeuw waarbij de huidige mansardekap werd aangebracht.

In dit pand was vanaf 1794 het Oudevrouwenhuis van de Portugees-Israëlitische Gemeente gevestigd. In dat jaar werd ook een Oudemannenhuis gesticht, op Nieuwe Herengracht 33. Daarvoor zaten de mannen en vrouwen samen in een tehuis aan de Weesperstraat, dat in 1749 was gesticht. Het gebouw vormde oorspronkelijk met de belendende panden een ensemble dat in zijn monumentaliteit wel wat leek op het Amstelhof hiernaast (zie ets). In 1881 werd het gebouw echter vergroot door de bouw van een nieuwe zolderverdieping om meer vrouwen te kunnen huisvesten. In 1895 werd de zijgevel veranderd: er kwamen op de begane grond grotere vensters. Het tehuis overleefde de oorlog niet.

Gebruikte literatuur:

• Marieken van den Bichelaer. 'Scholen, salons en sjoels. Joods cultuurhistorisch erfgoed in de gebouwde omgeving'. Binnenstad 238 (feb. 2010)

Adres: Amstel 53
Adressen: Amstel 53 ;Nieuwe Keizersgracht 2 A 1,2,3,4,O

Amstel 53
Amstel 53
Amstel 53
Ingangspartij aan de Amstel
Stoepbaluster
Ingangspartij aan de Nieuwe Keizersgracht
Het Diaconie Oude Vrouwen- en Mannenhuis, Amstel 51, tussen links de Nieuwe Herengracht en rechts de Nieuwe Keizersgracht. Geheel rechts: Amstel 53-61.
Veranderen van de zolderverdieping en de kap
Verbouwing van de zijgevel.