461: X421, wijk 33, klein nr. 85, kadaster I913, verponding 6054
463: X420, wijk 33, klein nr. 84, kadaster I4471, verponding 6053
Postcode: 1017BS
Architect: K.L. Sijmons

(6 afbeeldingen)

In 1969 drie grachtenhuizen gesloopt en vervangen door twee gebouwen uit 1971, een eigentijdse interpretatie van een lijstgevel met merkwaardige betonnen dakkapelen. Moderne stoep. Na de kritiek op het eerdere ontwerp op nummer 467-469 is dit ontwerp traditioneler.

In 1969 zijn drie grachtenhuizen gesloopt en vervangen door deze 'moderne' bouw uit 1971. Op dat moment bestonden de drie halsgevels van het Grachtenboek van Caspar Philips overigens niet meer: deze waren in 1882 vervangen door twee 19de-eeuwse panden. Eén van de twee gesloopte gebouwen was het naar ontwerp van Evert Breman gebouwde Herengracht 459. Het had een eigenzinnige 19de-eeuwse gevel dat in die tijd de 'oud-Hollandse renaissancestijl' werd genoemd, ook al hadden de 17de-eeuwers raar opgekeken als ze deze gevel zouden zien. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd 19de-eeuwse architectuur nog niet gewaardeerd, zodat het klakkeloos kon worden vervangen, samen met twee buurpanden, door een eigentijdse interpretatie van een lijstgevel met merkwaardige betonnen dakkapelen. Na de kritiek op het eerdere ontwerp op Herengracht 467-469 is dit ontwerp traditioneler, maar de ongedeelde glasvlakken bieden een goed zicht op de hedendaagse plafonddecoratie, namelijk TL-buizen.

I.H. van Eeghen e.a. Vier eeuwen Herengracht. Amsterdam, 1976: p. 168, 178

Herengracht 459-463. Tekening in het Grachtenboek van Caspar Philips.