Weesperstraat 41-95

Metropool

95: W48, wijk 15, klein nr. 89, kadaster H4035, verponding 6098
Postcode: 1018DN
Bouwstijl: Nieuwe Bouwen
Architect: Arthur Staal

(3 afbeeldingen)

Groot bedrijfsverzamelgebouw, 154 m lang, neemt gehele Weesperstraat in beslag tussen Nieuwe Keizers- en Nieuwe Prinsengracht, met een onderdoorgang bij de Nieuwe Kerkstraat, begane grond met winkels, daarboven zes verdiepingen aan kantoren. Gevel is licht geknikt. Beeldbepalend zijn de betonnen gevelelementen en de uitkragende erkers op de bovenste verdieping.

Met het Wederopbouwplan Jodenbreestraat (1953) verdween de gehele Weesperstraat, een smalle 17de-eeuwse radiaal waarvoor een vierbaans-autoweg voor in de plaats kwam met aan weerszijden grote kantoorgebouwen. Die snelweg moest doorlopen tot aan het Centraal Station, maar dat ging uiteindelijk niet door (zie: De Grenspaal). Aan de oostzijde van de Weesperstraat tussen Nieuwe Keizers- en Nieuwe Prinsengracht verrees naar ontwerp van architect Arthur Staal een 154 m lang bedrijfsverzamelgebouw met een vrijwel onzichtbare onderdoorgang bij de Nieuwe Kerkstraat. De naam dankt het gebouw aan de komst van de metro onder de Weesperstraat.

Architect Arthur Staal (1907-1993) was vanaf de jaren dertig een profeet van het Nieuwe Bouwen. Le Corbusier was zijn idool. Hij betoogde dat modern en sober nog niet saai hoeft te zijn. Staal is vooral bekend als de architect van de Shelltoren in Noord. In de Weesperstraat ontwierp hij een kantoorgebouw met een opvallend Modernistische uitstraling. Het ontwerp tekent het optimisme en het vooruitgangsgeloof van de jaren zestig. De begane grond heeft een plint van winkels, daarboven zijn er zes verdiepingen met kantoren waar tweeduizend mensen konden werken. Opvallend aan het gebouw is dat het geen rechte rooilijn heeft: het gebouw is licht geknikt. Kenmerkend voor het gebouw zijn de grote glazen puien in betonnen gevelelementen en de uitkragende erkers op de bovenste verdieping. De beide koppen aan de gracht hebben een ander karakter, met de bedoeling meer passend te zijn in de historische omgeving. Het is dus een zorgvuldig ontworpen gebouw dat een nieuwe tijd markeert die niet geworden is wat het moest worden.

Het gebouw was alweer bijna weg geweest. Architect Staal was al in de tachtig toen hij hoorde dat de eigenaar het door hem ontworpen kantoorgebouw gedeeltelijk wilden slopen. Hij liet het er niet bij zitten en spande een kort geding aan: de sloop zou zijn gebouw verminken. Hij kreeg gelijk en de sloop ging niet door. Toch is later de kop van het gebouw aan de Nieuwe Prinsengracht veranderd.

De Metropool in de Weesperstraat met links de kop aan de Nieuwe Keizersgracht
De Metropool loopt over de Nieuwe Kerkstraat heen