Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Thorbeckeplein

Standbeeld Thorbecke

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Naam: Standbeeld Thorbecke
Adres: Thorbeckeplein
Gebouwtype: Standbeeld
Bouwjaar: 1875
Architect: F.K. Leenhoff

(8 afbeeldingen)

Bronzen standbeeld op bronzen grondplaat voorstellende de staatsman J.R. Thorbecke ten voeten uit, geplaatst op een grote natuurstenen sokkel. Het geheel rust op een natuurstenen stylobaat en wordt omringd door een decoratief smeedijzeren hek. Op 18 mei 1876 werd het monument plechtig onthuld. Thorbecke kijkt in de richting van de Reguliersgracht. In 2011 werd het beeld en ook het hekwerk gerestaureerd (de gemeente overwoog om het hekwerk achterwege te laten maar dat kon voorkomen worden).

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518335
Adres: Thorbeckeplein
Adressen: Thorbeckeplein 28
Inschrijvingsdatum: 22-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. Een door de fa. L.J. Enthoven & Co. uit 's-Gravenhage in brons gegoten levensgroot STANDBEELD, voorstellende J.R. Thorbecke (1798-1872), naar een naturalistisch ontwerp van F.K. Leenhoff uit 1874. Het sokkelontwerp is eveneens van Leenhoff. Op 18 mei 1876 werd het monument plechtig onthuld. Omschrijving. Bronzen standbeeld op bronzen grondplaat voorstellende de staatsman J.R. Thorbecke ten voeten uit, geplaatst op een grote natuurstenen sokkel. Het geheel rust op een natuurstenen stylobaat en wordt omringd door een decoratief smeedijzeren hek. Opschriften: In de bronzen grondplaat, aan de rechterzijde (O): 'F. Leenhoff sclp. 1875'. Aan de linkerzijde (W): 'L.I. Enthoven & Co, 's Hage 1875'. Op de sokkel aan de voorzijde (Z): 'THORBECKE'. Aan de achterzijde (N): 'Hoogleeraar, LID der STATEN GENERAAL, MINISTER van BINNENLANDSCHE ZAKEN, GEBOREN ZWOLLE 14 JANUARI 1798, OVERLEDEN 'SGRAVENHAGE 4 JUNI 1872'. Aan de rechterzijde (O): 'optimo civi cives'. Aan de linkerzijde (W): 'OPRECHT VOLKSVRIEND, TROUWE DIENAAR der KROON, HERVORMER der STAATSREGELING'. Waardering. Bronzen standbeeld van Thorbecke van algemeen belang vanwege kunsthistorische waarde vanwege het belang voor de 19de-eeuwse, Nederlandse beeldhouwkunst alsmede van cultuurhistorische waarde vanwege de herinnering aan een belangrijk 19de-eeuws staatsman, grondlegger van het huidige staatkundig bestel (scheiding van kerk en staat) en het liberalisme in Nederland.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Standbeeld van Thorbecke op het Thorbeckeplein (© Walther Schoonenberg)
Standbeeld van Thorbecke op het Thorbeckeplein
Standbeeld van Thorbecke op het Thorbeckeplein (© Walther Schoonenberg)
Standbeeld van Thorbecke op het Thorbeckeplein
Standbeeld van Thorbecke (© Walther Schoonenberg)
Standbeeld van Thorbecke
Standbeeld van Thorbecke (© Walther Schoonenberg)
Standbeeld van Thorbecke
Smeedijzeren hekwerk (© Walther Schoonenberg)
Smeedijzeren hekwerk
Standbeeld van Thorbecke (© Walther Schoonenberg)
Standbeeld van Thorbecke
Standbeeld van Thorbecke in 1876
Standbeeld van Thorbecke in 1876
Standeeld van Thorbecke. Foto gemaakt door Bureau Monumentenzorg t.g.v. de monumentenplaatsing
Standeeld van Thorbecke. Foto gemaakt door Bureau Monumentenzorg t.g.v. de monumentenplaatsing

Laatste wijziging: februari 2020

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]