De Ruijterkade 35

Steiger 10

Postcode: 1012AA
Bouwstijl: Nieuwe Bouwen
Architect: J. de Meijer
Opdrachtgever: N.V. Vrachtvaartdienst 'West Friesland'

(3 afbeeldingen)

Laag gepleisterd betonnen gebouwtje zonder verdieping en met een plat dak met een blokvormig gedeelte met aan het uiteinde een hoger volume met halfronde beëindiging die grotenddeels bestaat uit staal en glas. Ook gezichtsbepalend is de hoge rechthoekige ventilatiepijp.

Adressen: De Ruijterkade 35
Inschrijvingsdatum: 22-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. Op het uiteinde van Steiger 10 aan de zuidoever van het IJ in 1932-1933 opgetrokken REDERIJKANTOOR onder invloeden van het Nieuwe Bouwen naar een ontwerp van J. de Meijer in opdracht van J.H. Smits namens het rederijkantoor de N.V. Vrachtvaartdienst 'West Friesland'. Omschrijving. Op een nagenoeg rechthoekige plattegrond gerealiseerd wit gepleisterd betonnen gebouwtje bestaande uit twee in- en uitspringende bouwmassa's: aan de zuidzijde een blokvormig bouwvolume en aan de noordkant een hoger bouwvolume met halfronde beëindiging die grotenddeels bestaat uit staal en glas met vertikale onderverdeling (in twee lagen van 12 ruiten boven en onder een zwaarder uitgevoerd gebogen staalprofiel). Beide éénlaags bouwmassa's worden gedekt door een plat dak. Alle raamstroken zijn gevat in smalle staalprofielen. Aan de waterzijde (NO) een toren met luifel aan de bovenzijde. De naar achter gelegen ingang bevindt zich aan de voorzijde (Z) in de vorm van een rechthoekige deur met luifel. Aan de rechterzijkant (O) een tweede ingang. In de westgevel twee ronde bovenlichten. De ventilatiepijp met kapje is nog origineel. Waardering.Voormalig rederijkantoor in een Late Amsterdamse School bouwtrant met invloeden van het Nieuwe Bouwen van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde. Eveneens van belang vanwege de typologische zeldzaamheid en de beeldbepalende, met de oorspronkelijke functie voor het regionale transport over water verbonden situering op een steiger in het IJ.

Pier 10
Pier 10