Kattengat 1-9

Renaissance Hotel

7: L726, wijk 17, klein nr. 8, kadaster F1036, verponding 1331
9: L725, wijk 17, klein nr. 7, kadaster F1035, verponding 1332
Postcode: 1012SZ
Architect: Gerard de Klerk

(4 afbeeldingen)

Gebouwd als Sonesta Hotel, tegenwoordig Renaissance Hotel. De architect zocht naar een synthese tussen het traditioneel bouwen met baksteen en een modern doelmatig ontwerp - een typisch voorbeeld van aanpassingsarchitectuur uit de jaren zeventig (zie baksteen, verticale vensters, lijst en dakkapellen).

Dit enorme hotelcomplex dateert uit de jaren zeventig en is mogelijk gemaakt door de schaalvergroting van de Arbeiderspers uit 1928, dat op zijn beurt mogelijk was gemaakt door een eerdere ingreep waaronder een verkeersdoorbraak waarbij het Kattengat zijn huidige breedte kreeg. Oorspronkelijk was het Kattengat zo smal dat het zijn naam eer deed, waardoor de Stromarkt een meer besloten karakter had als een plein aan het Singel. Het kantoorgebouw van de Arbeiderspers werd in 1972 gesloopt. Architect Gerard de Klerk ontwierp een gebouw dat het gebruik van baksteen als passender werd geacht in de oude binnenstad dan het modernistische gebouw van de Arbeiderspers. Dat kantoorgebouw was opgetrokken naar ontwerp van J.W.E. Buys en J.B. Lürsen in 1929/31, in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het was afgekeurd door de Schoonheidscommissie, maar na hoger beroep toch gebouwd. De commissie had het gebouw van de Arbeiderspers afgekeurd vanwege de bouwstijl die zij niet passend achtte in de binnenstad. We zouden daar vandaag anders over denken. Misschien bracht het Sonesta Hotel wel meer schade toe aan de binnenstad door de nog veel grotere maat en schaal en de kleurloze architectuur.

In het plan van De Klerk werd de Engelsesteeg overbouwd. Daardoor manifesteert vooral de achterzijde, waar de zijgevel van de parkeergarage te zien is, zich als een brute ingreep in de oude stad. Momenteel is echter een transformatie van het complex gaande waarbij nieuwe gevels worden gemaakt en de parkeergarage ondergronds wordt gemaakt. Daardoor gaat het hotel zich beter voegen in de Amsterdamse binnenstad.

De Ronde Lutherse Kerk werd in 1975 bij het hotel getrokken als congresfaciliteit met een ondergrondse verbinding (verg. Olofskapel) en stond daarna als de Sonestakoepel bekend. Tegenwoordig noemt het hotel zichzelf het Renaissance Amsterdam Hotel.

Kattengat 1-9
De overbouwing van de Engelsesteeg gezien vanuit de steeg