Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

's-Gravenhekje 2

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: 's-Gravenhekje 2
Oud adres: U199, wijk 16, klein nr. 61, kadaster H1719, verponding 2
Postcode: 1011TG
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwjaar: 1ste kwart 19de eeuw

(3 afbeeldingen)

Vroeg-18de-eeuws grachtenhuis in een traditionele bouwstijl met een kroonlijst met rozetten. Houten onderpui met een garagedeur. Gesneden deur en snijraam uit de bouwperiode.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 1223
Adres: 's-Gravenhekje 2
Adressen: s-Gravenhekje 2 1,2,3,H
Inschrijvingsdatum: 28-04-1970
Redengevende omschrijving: Pand met vier assen brede gevel onder rechte lijst met rozetten (XIXa). Gesneden deur en snijraam uit dezelfde tijd.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

's-Gravenhekje 2 (© Walther Schoonenberg)
's-Gravenhekje 2
Kroonlijst met rozetten (© Walther Schoonenberg)
Kroonlijst met rozetten
's-Gravenhekje 2
's-Gravenhekje 2

Laatste wijziging: september 2019

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]