Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

's-Gravenhekje 5

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: 's-Gravenhekje 5
Postcode: 1011TG
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Hollands Classicisme
Bouwjaar: 1650±

(4 afbeeldingen)

Fragment van een groot complex met een pilastergevel, beneden ontlastingsbogen met blokken (overgang renaissance-classicisme). Schilddak met dakkapel met fronton.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 1224
Adres: 's-Gravenhekje 5
Adressen: s-Gravenhekje 5 1,3,H
Inschrijvingsdatum: 28-04-1970
Redengevende omschrijving: Fragment van een groot complex (vgl.hoek Prins Hendrikkade Kalkmarkt) (midden XVII): Pilastergevel van 2 assen, boven lage hoofdverdieping waarin vensters onder bogen met blokken. Dakkapel in schilddak.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

's-Gravenhekje 5 (© Walther Schoonenberg)
's-Gravenhekje 5
's-Gravenhekje 5 (© Walther Schoonenberg)
's-Gravenhekje 5
's-Gravenhekje 4 en 5 (© Walther Schoonenberg)
's-Gravenhekje 4 en 5
's-Gravenhekje 4 en 5
's-Gravenhekje 4 en 5

Laatste wijziging: december 2019

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]