Brouwersgracht 215-225

Stadsgraanpakhuis

Brouwersgracht 829-937 (nieuw adres)
Oud adres: 223: QQ2, wijk 54, klein nr. 137, kadaster D1626, verponding 2694
225: QQ1, wijk 54, klein nr. 136, kadaster D1624, verponding 2694
Bouwjaar: 17de eeuw, 1924

(9 afbeeldingen)

Stadsgraanpakhuis (of Stadskorenpakhuis). Groot pakhuiscomplex, verbouwd tot wooncomplex, bestaat uit een rij pakhuizen op de Brouwersgracht met tegenwoordige huisnummers 807-813, 815-827, 829-847 en 849-865 en haaks daarop een rij pakhuizen op Lijnbaansgracht 1-4 met tegenwoordige huisnummers Brouwersgracht 887-905, 907-925, 927-937. Oorspronkelijk had het pakhuiscomplex een trapeziumgevel aan de Brouwersgracht en aan de Lijnbaansgracht (nog te zien op een foto uit ca. 1900), maar dat is vermoedelijk in 1924 veranderd in gewone tuitgevels. Toen is ook de hoekbebouwing toegevoegd (oorspronkelijk laagbouw).

Adressen: Brouwersgracht 829 ;Brouwersgracht 831 ;Brouwersgracht 833 ;Brouwersgracht 835 ;Brouwersgracht 837
Inschrijvingsdatum: 30-09-1976
Redengevende omschrijving: Voormalig Stadsartillerie- en graanpakhuis (17e eeuw) met 20e-eeuwse gevel in traditionele trant.
Adressen: Brouwersgracht 839 ;Brouwersgracht 841 ;Brouwersgracht 843 ;Brouwersgracht 845 ;Brouwersgracht 847
Adressen: Brouwersgracht 849 ;Brouwersgracht 851 ;Brouwersgracht 853 ;Brouwersgracht 855
Adressen: Brouwersgracht 857 ;Brouwersgracht 859 ;Brouwersgracht 861 ;Brouwersgracht 863 ;Brouwersgracht 865
Inschrijvingsdatum: 30-09-1976
Redengevende omschrijving: Voormalig Stadsartillerie- en graanpakhuis (17e eeuw) met 20e eeuwse gevel in traditionele trant.

Pakhuisluiken op straatniveau
Moderne ingangspartij achter de oorspronkelijke ingangen
Eerste steen op de hoek met de Lijnbaansgracht uit 1924
Stadsgraanpakhuizen in de 17de eeuw
Stadsgraanpakhuis vóór de verbouwing (ca. 1900)
Brouwersgracht 215-225 vóór de verbouwing tot appartementen
Detail van de buurtatlas van Loman uit 1876. Buurt QQ, Driehoekbuurt tussen Palmgracht, Lijnbaansgracht en Brouwersgracht doorsneden door de Driehoekstraat