Eerste Tuindwarsstraat 21

Adres: Eerste Tuindwarsstraat 21
Oud adres: OO34, wijk 47, klein nr. 11, kadaster D4076, verponding 4112
Postcode: 1015RT
Bouwjaar: 17de eeuw, 19de eeuw
Eigendom: Diogenes 1963

(5 afbeeldingen)

Hoekhuis, 17de-eeuws huis met 19de-eeuwse tuit, oorspronkelijk trapgevel, met een op balkkoppen overkraagde zijgevel. Van elders ingebrachte gevelsteen.

Aan de op balkkoppen overkraagde zijgevel is te zien dat dit hoekhuis vroeg-17de-eeuws is, omdat houtskeletbouw tot ca. 1650 is toegepast. De winkelpui uit ca. 1910 werd bij de terughoudende restauratie in 1975 ongewijzigd hersteld. Wel werd een fraaie gevelsteen ingemetseld afkomstig van Spuistraat 189, een pand dat in 1967 afgebroken is. Op het oorspronkelijke adres in de Spuistraat zat onder de gevelsteen nog een losse steen met opschrift DEN HAEMER, maar die is zoekgeraakt. De gevelsteen dateert uit de 2de helft van de 17de eeuw en toont een gespierde arm die uit een wolk steekt en een hamer vasthoudt. De op deze manier afgebeelde arm heeft te maken met de uithangtekens, zoals ze in de stad te zien waren voordat men overging op gevelstenen. Deze arm met hamer is een 'versteend' uithangbord van een smid.

Adressen: Eerste Tuindwarsstraat 21 ;Tuinstraat 58 A B C
Inschrijvingsdatum: 06-10-1970
Redengevende omschrijving: Hoekhuis (XVII), waarvan de zijgevel op balkkoppen is overgebouwd; top van de voorgevel in punt gewijzigd.

Eerste Tuindwarsstraat 19 en 21
Gevelsteen