Oud adres: II460, wijk 33, klein nr. 487, kadaster F18, verponding 6108
Postcode: 1017AW
Bouwstijl: Hollandse Renaissance
Opdrachtgever: Harmen Hendriksz van Warendorp

(11 afbeeldingen)

Trapgevel in Hollandse renaissance, overgebleven helft van tweeling 454-456, fries met leeuwenkopje en halve jaarsteen, lelieankers, 18de-eeuwse onderpui. Interieur: Houtskelet met zwanenhalskorbelen, spiltrap en kap, allemaal uit de bouwtijd.

De doopsgezinde koopman Harmen Hendriksz van Warendorp liet in 1607 twee huizen, Aken en Naast Aken, resp. als zijn eigen woonhuis en als een huurhuis. Daarachter verrees een schuurkerk, die in 1639 werd vervangen door de huidige Doopsgezinde kerk 't Lam. Van de tweeling is alleen het linkerpand behouden gebleven. Dat is te zien aan de asymmetrische trapgevel, de gehalveerde witte blokjes en de fries met links een leeuwenmasker en rechts een halve jaartalsteen met '16': oorspronkelijk zat de jaartalsteen in het midden van de tweeling met aan weerszijden een leeuwenmasker. De vroeg-17de-eeuwse gevel is bijzonder goed bewaard gebleven, al is de onderpui in de 19de eeuw gemoderniseerd. Kenmerkend voor de Hollandse renaissance-stijl is de rode baksteen gecombineerd met witte zandstenen blokjes. In de ontlastingsbogen boven de vensters zijn leeuwenkopjes aangebracht.

Sinds 1881 is in dit woonhuis de winkel in hang- en sluitwerk Wijntjes gevestigd. Op de verdieping is een klein museum over de geschiedenis van de historische winkel. In het interieur dateren verschillende onderdelen uit de vroeg-17de-eeuwse bouwperiode, zoals het houtskelet met zwanenhalskorbelen en de spiltrap.

Inschrijvingsdatum: 29-09-1970
Redengevende omschrijving: Pand met trapgevel, rijk versierd met banden en blokjes (1607); pui XVIII.

Overgebleven helft van een 17de-eeuwse trapgevel-tweeling
Beeldhouwwerk in de top