Oud adres: 377: F295, wijk 26, klein nr. 51, kadaster F1553, verponding 3733
Postcode: 1012WL
Bouwjaar: 17de eeuw, 1730

(12 afbeeldingen)

Fraaie kleine halsgevel-tweeling in Lodewijk XIV-stijl, gebogen lijstvormig fronton met kuif, hoekvazen, jaar in lambrequins onder klauwstukken. Houten onderpui met klein middendeurtje ter ontsluiting van de bovenwoningen.

De geringe omvang en hoogte van deze tweeling tonen aan dat deze huisjes in oorsprong 17de-eeuws zijn. In 1730 heeft een verbouwing plaatsgevonden, waarbij de oorspronkelijke topgevels werden vervangen door de huidige, typisch 18de-eeuwse halsgevels. Dergelijke verbouwingen hebben veel plaatsgevonden in Amsterdam. Er zijn nog maar weinig 17de-eeuwse gevels aan de grachten, maar vaak bevindt zich achter de gevel een ouder pand. Vermoedelijk is dat hier ook het geval.

De kleine halsgevel-tweeling heeft geveltoppen met klauwstukken en fronton in de Lodewijk XIV-stijl. De gevel wordt beƫindigd door een gebogen lijstvormig fronton met kuif. Op de klauwstukken staan hoekvazen. Onder de klauwstukken is in lamberkijn het bouwjaar 1730 aangegeven.

Het linkerhuis heeft nog de oorspronkelijke 17de-eeuwse raamverdeling, smal-breed-smal, behouden. Het rechterhuis heeft in de 19de eeuw een andere raamindeling gekregen. Ook de eenvoudige houten onderpuien, winkelpuien, werden in de 19de eeuw gewijzigd. Vermoedelijk zijn het altijd winkelhuizen geweest. De ingangen op straatniveau en de grote vensters daarnaast verraden dat de panden in gebruik waren als winkels. Boven de deuren bevinden zich houten snijramen (helaas afgedekt door reclame). Het kleine middendeurtje ter plaatse van de scheidingsmuur ontsluit de bovenwoningen.

Redengevende omschrijving: Pand met halsgevel met vazen (1730).
Adressen: Singel 379 A B C