Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Plantage Kerklaan bij 36

Artisvijver

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Naam: Artisvijver
Adres: Plantage Kerklaan bij 36
Gebouwtype: Vereniging/horeca

(2 afbeeldingen)

Onderdeel van het Artis-complex.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518282
Adres: Plantage Kerklaan 36
Adressen: Plantage Kerklaan 36 ;Plantage Kerklaan 38 ;Plantage Kerklaan 40
Inschrijvingsdatum: 15-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. VIJVER, de zogenaamde 'Artisvijver', met een tweetal identieke kleine BRUGGEN(15), onderdeel van het Artiscomplex. De vijver is een restant van de in 1866 vergraven Nieuwe Prinsengracht, die Artis aanvankelijk in tweeën deelde. Vóór de gedeeltelijke aanplemping en vergraving van dit deel van de gracht bestond er een klein veer om de Artisgangers over te zetten. De vijver ligt in het westelijke deel van het park en strekt zich over nagenoeg de gehele breedte uit. Omschrijving. De gracht is vergraven tot een soort slingervijver met twee aanmerkelijke versmallingen op het punt waar zich de bruggen bevinden. In het midden van de vijver bevindt zich een klein rond eiland. De gietijzeren bruggen zijn beide in 1866 vervaardigd door de Amsterdamse ijzergieterij J. Zimmer en Zn. Beide zijn van het type vaste plaatbrug. De hoofden hebben een deels gemetselde en deels uit natuursteen opgebouwde ondersteuning. Op de hoofden de uiteinden van de draagconstructie. IJzeren balken met lichte profilering en noppen; de balken hebben een lichte toging aan de onderzijde. Op de vier hoeken van de bruggen bevinden zich gietijzeren rechthoekige posten met halfronde afsluiting met floraal geometrisch ornament. Verdere profilering. Ogen ter bevestiging van een afsluitende ketting. Tussen de posten een smeedijzeren hek met regels, stijlen, cirkels, C-voluten en leliemotieven. Waardering. Vijver met tweetal kleine bruggen van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex en vanwege de oudere oorsprong als gracht in de voormalige Plantage.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Artisvijver met bruggen
Artisvijver met bruggen
Eén van de ijzeren plaatbruggen in Artis
Eén van de ijzeren plaatbruggen in Artis

Laatste wijziging: september 2019

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]