Nieuwe Looiersstraat 25-27

Adres: Nieuwe Looiersstraat 25-27
Oud adres: 25: AA362, wijk 58, klein nr. 25, kadaster I3498, verponding 4864
27: AA363, wijk 58, klein nr. 24, kadaster I3497, verponding 4393
Postcode: 1017VA
Architect: Philips Vingboons

(6 afbeeldingen)

Wevershuisje van het Noordsche Bos in de Nieuwe Looersstraat, dwarshuis met twee woningen gebouwd aan oorspronkelijke rooilijn van 1670, dwarsdak met dakkapel, bakstenen stoep, dichtgemetseld. Interieur: nog veel intact van binnen, oorspronkelijke indeling teruggebracht (was voorbeeld voor Zantkuijl van Wevershuizen).

Na in de 17de eeuw dienst te hebben gedaan als woningen en bedrijfsruimte voor wevers en hun gezinnen werden de wevershuizen in ca. 1725 verbouwd tot gewone werkmanshuizen met bovenwoningen. Het doel was de royale huizen op te splitsen in meer gangbare één- of tweekamerwoningen. De huizen werden ook vergroot door de uitbouwen te vergroten over de gehele breedte. Men pakte steeds een groep wevershuizen aan, bijv. Noorderstraat 4-32. Niet onvermeld mag blijven dat er ook wevershuizen waren die niet gesplitst werden, doch enkel van schuiframen werden voorzien. Op de kadastrale kaart van 1830 staan nog 81 panden die de oorspronkelijke vorm hebben.

Gebruikte literatuur:

• Dr. Leonie van Nierop. 'De huizen in het Noortsche Bosch.' Jaarboek Amstelodamum 34 (1937): p. 93-131
  • H.J. Zantkuijl. 'Variaties op een thema: de werkmanswoning in de 17de, 18de en 19de eeuw'. Bouwen in Nederland: vijfentwintig opstellen over Nederlandse architectuur opgedragen aan Prof. ir. J.J. Terwen. Ed de Heer (eindred.) ... et al (Leids kunsthistorisch jaarboek, nr. 3, 1984

Adressen: Nieuwe Looiersstraat 25 A B C;Nieuwe Looiersstraat 27
Inschrijvingsdatum: 24-03-1977
Redengevende omschrijving: Pand van het Noortse-Bos-type (plm 1670, verbouwd tot een groep beneden- en bovenwoningen).

Ontwerp Wevershuizen van Philips Vingboons (1670)
Reconstructie van een 17de-eeuws wevershuis. Voorgevel en plattegrond.