Koningsplein 10

Adres: Koningsplein 10
Oud adres: II444, wijk 33, klein nr. 5, kadaster F34, verponding 6093
Postcode: 1017BB
Architect: P. van der Vliet (1901), Sal van Praag (1937)
Opdrachtgever: J. Bruin (1901), H. van Dam Azn (1937)

(14 afbeeldingen)

Gevel in Art Nouveau-stijl met erker, balkon en torentje verrees in 1901 maar brandde af in 1936 en werd in 2022 gereconstrueerd.

Dit winkelpand met daarboven de woning van de winkelier is meerdere keren verbouwd. In 1901 werd een in de kern oud pand gesloopt en verrees in opdracht van J. Bruin voor diens chocolaterie, een gevel met erkers in Art Nouveau-stijl, maar die brandde - inmiddels een juwelier - af in 1936. In 1937 verrees er een sobere gevel met invloeden van het Nieuwe Bouwen. Daarvan werd in 1949 de winkelpui vervangen door een grote glazen pui. Uiteindelijk bleef er slechts een wit vlak over. Echter, in 2022 werd de fraaie gevel uit 1901 gereconstrueerd door architectenbureau Rappange i.h.k.v. de opknapbeurt van de hele rij winkelpanden. Het pand is groter dan de voorgevel doet vermoeden omdat het kavel naar achteren breder wordt en dient als ingang en trappenhuis voor de woningen die op de bovenverdiepingen van de winkelpanden hiernaast zijn gerealiseerd.

Koningsplein 10
Koningsplein 10 en 8