Leidsegracht 72

De Buys

Oud adres: HH36, wijk 34, klein nr. 35, kadaster E2836, verponding 6578
Postcode: 1016CR
Geveltype: Verhoogde halsgevel
Opdrachtgever: Jan Adriaansz Buys

(5 afbeeldingen)

Opmerkelijk goed bewaard gebleven 17de-eeuws woonhuis met een verhoogde halsgevel met gebogen topfronton, jaarlint en twee oeils-de-boeuf's. Bij de restauratie, een voorbeeld uit de eerste tien jaar van het Bureau Monumentenzorg (1953-1963), werd de hoge houten onderpui gereconstrueerd.

In 1692 werd het woonhuis gekocht door de overlieden van het korenmolenaarsgilde die de kelder en de bovenwoningen ging verhuren en de beletage in gebruik nam als gildehuis. Dit is gedurende de gehele 18de eeuw zo gebleven, waardoor er in deze periode geen verbouwing plaatsvond om het huis een moderner uiterlijk te geven.

Gebruikte literatuur:

• I.H. v. Eeghen. 'Leidsegracht 72. Gildehuis van de korenmolenaars'. Maandblad Amstelodamum 74 (1987): p. 34-37

Adressen: Leidsegracht 72 2,H,O
Redengevende omschrijving: Pand met halsgevel met tussentrappen (1666). Jaartallint.