Damrak 49

Adres: Damrak 49
Oud adres: ('t Water) H159, wijk 19, klein nr. 56, kadaster F3804, verponding 1687
Postcode: 1012LL
Bouwjaar: 2de helft 20ste eeuw
Eigendom: Stadsgoed

(3 afbeeldingen)

Na de brand in de kantoorboekwinkel van de Gebroeders Winkel in 1970 werd dit pand gesloopt waarbij een middeleeuws houtskelet tevoorschijn kwam (kennelijk had de verbouwing van 1900 waarbij de Jugendstil-gevel tot stand kwam het achterliggende pand intact gelaten). Op deze plek werden zomer 1972 archeologische opgravingen gedaan waardoor de oudste toestand van het pand zichtbaar was. Naar aanleiding daarvan is hierover gepubliceerd door Dudok van Heel en Zantkuijl.

Gebruikte literatuur:

• Drs S.A.C. Dudok van Heel. 'Als Justus van Maurik dit eens had geweten. Zes eeuwen geschiedenis van Damrak nr. 49. Deel 1'. Jaarboek Amstelodamum 78 (1987): p. 35-55
  • Drs S.A.C. Dudok van Heel. 'Als Justus van Maurik dit eens had geweten. Zes eeuwen geschiedenis van Damrak nr. 49. Deel 2'. Jaarboek Amstelodamum 80 (1988): p. 26-59
  • Drs S.A.C. Dudok van Heel. 'Als Justus van Maurik dit eens had geweten. Zes eeuwen geschiedenis van Damrak nr. 49. Deel 3'. Jaarboek Amstelodamum 81 (1989): p. 63-82
  • H.J. Zantkuijl. 'Als Justus van Maurik dit eens had geweten. Zes eeuwen geschiedenis van Damrak nr. 49. Deel 4'. Jaarboek Amstelodamum 82 (1990): p. 75-86

Damrak 49
Damrak 51, 50 en 49 tijdens de verbouwing door Stadsgoed