Oudezijds Achterburgwal 117-117A

Adres: Oudezijds Achterburgwal 117-117A
Oud adres: K59, wijk 5, klein nr. 62, kadaster G2204, verponding 1037
Postcode: 1012DD

(4 afbeeldingen)

Twee panden, 117 en 117A, met laat-19de-eeuwse gevels. Het poortje in OZ Achterburgwal 117 geeft toegang tot de Hoogkamersgang waar OZ Achterburgwal 99 ligt.

Op de plaats, waar nu de panden OZ Voorburgwal 117, 117A, 119 en 119A staan, stond het paterhuis van het Bethaniënklooster, een 23 m breed gebouw met een dwarskap. Achter het paterhuis lag de kloosterkapel. Naast het paterhuis lag de nog bestaande steeg die voor de leken-gelovingen de toegang vormde van de kapel. Vanaf 1553 werd een gedeelte van het paterhuis verhuurd. Ten oosten van de kapel, dus Koestraat-noordzijde, liet het klooster in 1562 een viertal huurhuizen bouwen. Na de Alteratie werd het klooster opgeheven. In 1592 werd het paterhuis verkocht. De kloosterkapel werd in 1594 in gebruik genomen als de oudezijds Latijnse school.

In de 17de eeuw woonde zijdelakenkoper Pieter Jacobsz Hooghkamer (1578-1641), die in 1638 failliet ging, in het paterhuis. De steeg heet sindsdien de Hoogkamersgang. Het 17de-eeuwse poortje (uit ca. 1632) geeft toegang tot deze steeg. Het poortje werd herplaatst na afbraak van het pand en herbouw in de 19de eeuw.

• J.Z. Kannegieter. 'De Hoogkamersgang'. Maandblad Amstelodamum 56 (1969): p. 85-92
  • R. Meischke. 'Enige merkwaardige gebouwen in de Koestraat'. Jaarboek Amstelodamum 53 (1961): p. 140-175

OZ Achterburgwal 117 en 117A
OZ Achterburgwal 117 met poortje naar de Hoogkamersgang
Poortje naar de Hoogkamersgang
Het Bethaniënklooster op de kaart van Balthazar Florisz. van Berckenrode uit 1625

Laatste wijziging: juli 2020

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/amsterdam11/domains/amsterdam-monumentenstad.nl/public_html/database/grachtenboek_objecten.php on line 1457

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/amsterdam11/domains/amsterdam-monumentenstad.nl/public_html/database/grachtenboek_objecten.php on line 1458

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/amsterdam11/domains/amsterdam-monumentenstad.nl/public_html/database/grachtenboek_objecten.php on line 1459