Warmoesstraat bij 34

Adres: Warmoesstraat bij 34

(13 afbeeldingen)

Achterhuis van Warmoesstraat 34 (zie aldaar). Achtergevel aan het natte Damrak die zich voorgevel voordoet, met een monumentale vier ramen brede achtergevel in het water van het Damrak, die zich als een voorgevel voordoet onder een lijst met consoles en festoenen met daarop een groot driehoekig fronton met twee hijsbalken, tandlijst, schilddak, in Lodewijk XVI-stijl.

Het pand aan de Warmoesstraat heeft een groot apart bewoond achterhuis met de gevel aan het natte Damrak. Dit achterhuis is groter dan het daarbij behorende voorhuis aan de Warmoesstraat, want loopt achter Warmoesstraat 32 langs. Achterhuizen van de Warmoesstraat zijn van oudsher pakhuizen die werden ontsloten via het water van het Damrak en dus aan die zijde hun hijsinstallatie hebben. Ze werden later, vooral in de 17de en 18de eeuw, verbouwd tot woonhuizen, omdat het Damrak toen niet meer als overslaghaven werd gebruikt. Het IJ en de vele pakhuizen aan de Brouwersgracht en de Oudeschans hadden inmiddels die functie overgenomen. Dat het achterhuizen zijn, blijkt uit de dwars geplaatste kap (zie ook het achterhuis van Warmoesstraat 16 met een topgevel die wordt vastgehouden door ankers omdat er geen zadelkap achter zit maar een dwarskap). Ook dit achterhuis heeft een dwarskap. De hijsbalken zijn versierd met leeuwenkoppen (in 2022 teruggeplaatst).

Achterhuis van Warmoesstraat 34 aan het Damrak (zonder de leeuwenkoppen)
Achtergevel van Warmoesstraat 34 aan het Damrak (zonder de leeuwenkoppen)
Op een oude foto, waarvan hier een detail wordt getoond, zijn de leeuwenkoppen op de hijsbalken te zien
Achtergevel van Warmoesstraat 34 met lijst en fronton in Lodewijk XVI-stijl aan het natte Damrak
Achtergevels Warmoesstraat aan het Damrak, Warmoesstraat 16A, 18, 20, 22, 24, Guldehandsteeg 11-17 en Warmoesstraat 34
Natte Damrak met de achterzijde van de huizen aan de Warmoesstraat, in het midden Warmoesstraat 34
Hijsbalk in de vorm van een leeuwenkop op een historische foto.