Warmoesstraat 16

Adres: Warmoesstraat 16
Oud adres: M450, wijk 1, klein nr. 120, kadaster G364, verponding 5
Postcode: 1012JD
Bouwjaar: 2de helft 15de eeuw, 1740

(10 afbeeldingen)

De Witte Hond, ook Oost Vries Lant. Middeleeuws pand met latere voorgevel uit 1740, houten onderpui uit bouwtijd. De houten rechte kroonlijst heeft vier consoles, waarvan er één nog origineel (van elders), de andere drie zijn nagemaakt. Interieur: 16de-eeuws houtskelet met sleutelstukken. Dit pand heeft ook een fraaie gevel aan de achterzijde, in het water van het Damrak, van het achterhuis. Vormt één geheel met Warmoesstraat 16A.

Gebruikte literatuur:

• Ronald Glaudemans en Jos Smit. 'De houten stad. Het lange leven van het Amsterdamse houtskelet.' Jaarboek M&A 2 (2003): p. 25-39
  • Theo Rouwhorst. 'Oog voor detail. Houten onderpuien I.' Binnenstad 220 (feb. 2007)

Adressen: Warmoesstraat 16
Inschrijvingsdatum: 20-10-1970
Redengevende omschrijving: Huis uit XVB/XVIA met voorgevel uit 1740 (top verdwenen) waarin versierde pui en achtergevel in het Damrak (1740) onder rechte lijst met consoles en attiek. Inwendig: gothisch houtskelet.

Warmoesstraat 18, 16A, 16 en 14
Houten rechte kroonlijst met vier consoles