Postcode: 1017CB
Bouwstijl: Strakke Stijl
Architect: Pieter Adolfse de Zeeuw
Opdrachtgever: Hendrik van Weert

(7 afbeeldingen)

Rechterdeel van een laat-17de-eeuwse halsgeveltweeling, imposante klauwstukken met mensfiguren en dolfijnen (hoornblazende tritons), gebogen topfronton, ronde raampjes onder hijsbalk.

Deze fraaie laat-17de-eeuwse halsgevel-tweeling werd in 1688 is gebouwd in opdracht van suikerhandelaar Hendrik van Weert die zelf ging wonen in het rechterdeel, het huidige nr. 508 (het linkerdeel, Herengracht 510, werd verkocht). De eenvoudige bakstenen gevels behoren tot de zgn. "strakke stijl" van het Hollands classicisme: de vlakke gevels hebben als enige zandstenen versieringen fraaie halsgeveltoppen. Zoals vaak bij 17de-eeuwse halsgevels wordt de top beëindigd door een topfronton, hier een segmentvormig fronton (een andere mogelijkheid is het driehoekige fronton). Onder de hijsbalk zitten ronde zolderraampjes. De klauwstukken hebben imposante beelden van Neptunus en tritons, nr. 508 met hoornblazende tritons en nr. 510 met Neptunus, de god van de zee, met drietand en zittend op een dolfijn. Triton was de zoon van Neptunus en was half mens-half vis. Hij blaast op zijn hoorn om de golven tot rust te manen. De gebeeldhouwde klauwstukken worden door kunsthistoricus Pieter Fischer toegeschreven aan de beeldhouwer Anthonie Turck. In een koopakte uit 1707 worden de panden omschreven als "De twee Arrions of Zeegoden of het Huis daer de twee Zeegoden (op Dolphijnen) op den gevel liggen".

In 2002 werden de panden opgeknapt. De vorige eigenaar, de Universiteit van Amsterdam, had de panden behoorlijk aangetast. Er waren veel oorspronkelijke elementen verdwenen, zoals het trappenhuis van beide panden tussen het voor- en achterhuis. Op deze plaats werd in 2002 door Linden Groep een gemeenschappelijk monumentaal trappenhuis van glas gemaakt zodat de achtergevels van de voor- en achterhuizen weer te zien zijn.

• P.M. Fischer. Ignatius en Jan van Logteren. Alphen aan den Rijn, 2005: p. 56-59

Inschrijvingsdatum: 21-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met halsgevel met hoornblazende Trizonen als vleugelstukken (XVIId).

Halsgevel met zeegoden en dolfijnen in de klauwstukken en segmentvormig topfronton
Herengracht 510-508-506-504. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips