Oud adres: 244: KK178, wijk 39, klein nr. 441, kadaster E3845, verponding 1535
246: KK179, wijk 39, klein nr. 442, kadaster E3846, verponding 1534
Postcode: 1016BT
Architect: T.F. Felderhof

(8 afbeeldingen)

Twee huizen gesloopt in 1928 en daarna herbouwd (ramen even groot) met hergebruik van 18de-eeuwse attieken in Lodewijk XV-stijl (3de kwart 18de eeuw): rechte lijst met balustrade met middenverhoging, oogt sindsdien als lijstgeveltweeling maar is dat niet (vijf ramen breed, één ingang op straatniveau, attieken zijn in elkaar geschoven). Staat op de Rijmonumentenlijst 'vanwege' de herplaatste attieken: een vroeg voorbeeld van een Van Houtenpand. Achter de historiserende gevel bevindt zich een modern gebouw, zie draaideur en trappenhuis.

Adressen: Herengracht 244 1,2,3,4,H
Inschrijvingsdatum: 26-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand vanwege de zandstenen attiek, samengesteld uit de onderdelen van twee oorspronkelijke attieken (3e kwart 18e eeuw).

Twee in elkaar geschoven attieken met middenverhoging met kuif.
Vóór herbouw. Foto gemaakt door E. van Houten.