De Helm

Huisnaam: De Helm
Oud adres: I362, wijk 5, klein nr. 174, kadaster G884, verponding 1166
Postcode: 1012GH
Opdrachtgever: Jacob Jansz. Helm, "bierbeschoyer" (bierkoper)

(11 afbeeldingen)

17de-eeuws pand met een trapgevel in de Amsterdamse renaissance-stijl met grote trappen met klauwstukken, bovenste trap gewijzigd. Dubbele pilasters middengevel, raamverdeling daar veranderd. Zandstenen basement uit de bouwperiode. Deuromlijsting ca. 1800. Interieur: grote bierkelder onder huis (loopt onder achterplaats door), op 1ste verdieping een balkenvak met 17de-eeuwse plafondschildering met ranken uit bouwtijd.

Adressen: Oudezijds Voorburgwal 100
Inschrijvingsdatum: 20-10-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel met onregelmatige trappen (de bovenste met vleugelstukken) en uitgeholde lisenen in de trant van Hendrik de Keyser (XVIIa). Pui plm 1800/XIXa, met gesneden deuromlijsting, deur en deurkalf. Goede late roedenverdeling.

OZ Voorburgwal 100
OZ Voorburgwal 100
OZ Voorburgwal 100.
Renaissance-trapgevel met dubbele pilasters.
OZ Voorburgwal 100 in 1939.
OZ Voorburgwal 100, bestaande toestand en reconstructie van de gevel in 1634, tekening door R. Royaards-ten Holt (Huizen in Nederland).
Hal met poortje
Doorkijkje vanuit de hal naar het 17de-eeuwse trappenhuis