Curaçao

Huisnaam: Curaçao
Oud adres: CC507, wijk 56, klein nr. 188, kadaster I1963, verponding 3384
Postcode: 1017JW

(5 afbeeldingen)

Vml. pakhuis Curaçao verbouwd in 1915 tot woonhuis. Fraaie herplaatste top stond tot 1915 op de Dam: rijk gebeeldhouwde klok in Lodewijk XIV-stijl met siervaas in top, gemaakt door Ignatius van Logteren.

In 1915 werd dit eenvoudige pakhuis (type a in de classificatie van Amsterdamse pakhuizen van Révész-Alexander), genaamd Curaçao, verbouwd tot woonhuis. Er werd een fraaie klokgeveltop op geplaatst, afkomstig van Dam 12, gesloopt door de bouw van Peek en Cloppenburg: een rijke gebeeldhouwde top in Lodewijk XIV-stijl uit 1727 met een driepasvormig topfronton en een siervaas bovenop, toegeschreven aan het atelier Van Logteren (Ignatius, misschien al zijn zoon Jan). Deze herplaatsing van een geveltop van elders is een vroeg voorbeeld van een benadering die in de jaren twintig en vooral dertig veel werd toegepast door bouwinspecteur Van Houten. Zie bijvoorbeeld: Anjeliersstraat 23, Herengracht 309-311 en Keizersgracht 464.

Adressen: Prinsengracht 715 1,2,3,4A,4V,5,H
Inschrijvingsdatum: 08-09-1970
Redengevende omschrijving: Nieuw (?) pakhuis met van Dam 12 overgebrachte gevelbekroning in de vorm van een kloktop met topvaas (XVIIIb).

Fraaie klokgeveltop afkomstig van Dam 12
Onderpui uit 1915.