Bloemgracht 37

Adres: Bloemgracht 37
Oud adres: DD20, wijk 42, klein nr. 155, kadaster D309, verponding 2812
Postcode: 1016KC

(3 afbeeldingen)

Tot 1977 stond hier een laag pand met lijstgevel met kenmerken van de Amsterdamse School. Werd in 1978 vervangen door een woonhuis met een traditionele gevel met een authentieke top afkomstig van een gesloopt pand elders, een klokgeveltop in Lodewijk XV-stijl. Ook de stoep werd herbouwd.

Het lage pand dat in 1977 werd gesloopt werd ontsierend gevonden. Ervoor in de plaats kwam een quasi-18de-eeuwse gevel met herplaatste geveltop van elders. Toch kwam er kritiek op deze correctie van het stadsgezicht. A. de Vries van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg vroeg zich op persoonlijke titel in Ons Amsterdam af of er niet beter iets eigentijds kon worden neergezet: "Indien men vindt dat het stadsbeeld correctie behoeft, (zou men) de eigen tijd moeten laten spelen in plaats van de klok terug te zetten?" Dat is precies wat hier gebeurde: het terugzetten van een klok. De Vries had liever een eigentijdse gevel zoals het beroemde voorbeeld van Cahen op Singel gezien.

Gebruikte literatuur:

• Theo Rouwhorst. Bewaard voor Amsterdam. Historische geveltoppen herplaatst 1945-2015. Amsterdam, 2016: p. 128-129
  • A. de Vries. 'Bescherming en restauraties. Hoe wordt er met de Amsterdamse binnenstad omgesprongen?' Ons Amsterdam 33 (1981): p. 211-216

Bloemgracht 37
Herplaatste geveltop