Brouwersgracht 182-196

Adres: Brouwersgracht 182-196
192: UU594, wijk 52, klein nr. 74, kadaster D1363, verponding 1380
194: UU595, wijk 52, klein nr. 75, kadaster D1364, verponding 1379
196: UU596, wijk 52, klein nr. 76, kadaster D1365, verponding 1378
Postcode: 1013HC

(13 afbeeldingen)

Pakhuizen (type c bij Révész-Alexander: pakhuizenrij), Koning David, David, Groene en Grauwe Valk, lange rij pakhuizen met vrijwel identieke eenvoudige tuitgevels.

Deze vier vrijwel identieke pakhuizen hebben, zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde, eenvoudige tuitgevels. Zij zijn een goed voorbeeld van een rij dubbele pakhuizen zoals er meerdere zijn (geweest) in Amsterdam met verticaal gekoppelde rechthoekige hijsvensters en aan beide zijden rechthoekige vensters. In de toppen is een tweetal halfronde raampjes aanwezig. Hun namen die op de luiken zijn geschilderd, zijn resp. nr. 182: Lange Dreigt, nr. 184-186: Het Potaschvat, nr. 188: Koning David, nr. 190: David, nr. 192: Groene Valk, nr. 194: Grauwe Valk, nr. 196: De Appel.

De pakhuizen werden o.a. gebruikt voor de opslag van zout, wijn en hennep (waar scheepstouw van werd gemaakt). Die goederen werden in platschuiten vervoerd van en naar de handelsschepen op het IJ. De pakhuizen hadden hijsinstallaties waarmee de goederen de pakhuizen in en uit konden worden getakeld, om welke reden de hijsvensters zich allemaal onder de hijsbalk bevinden.

In de 20ste eeuw kwamen de pakhuizen leeg te staan. De pakhuizen zijn in de jaren zeventig verbouwd tot woonappartementen. De vensters waar oorspronkelijk luiken in zaten, werden toen ‘verglaasd’: om ze bewoonbaar te maken moesten er ramen van gemaakt worden. De luiken staan sindsdien permanent open. Dit heeft het aangezicht van de panden ingrijpend gewijzigd omdat in de pakhuistijd de luiken doorgaans dichtzaten. Tevens werden de bijna dertig meter diepe pakhuizen ‘uitgekernd’: er werd halverwege de panden een lichthof gemaakt. Dat was de enige meter om de pakhuizen bewoonbaar te maken.

Gebruikte literatuur:

Dr. Magda Révész-Alexander. Die Alten Lagerhäuser Amsterdams. Eine Kunstgeschichtliche Studie. Den Haag, 1954: p. 89-90

Adressen: Brouwersgracht 182 A B C D E F G H K L M N
Redengevende omschrijving: Pakhuis met puntgevel (XVII).
Adressen: Brouwersgracht 184 A B C D E F
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: Pakhuis T.POTASCHVAT (plm 1636) met puntgevel waarin vlechtingen (XVIII) en zeer gave achtergevel uit de bouwtijd waarin twee- en drielichten. Vormt met nr 186 een dubbel pakhuis.
Adressen: Brouwersgracht 186 A B C D
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: Pakhuis T.POTASCHVAT (plm 1636) met puntgevel waarin vlechtingen (XVIII) en zeer gave achtergevel uit de bouwtijd waarin twee- en drielichten. Vormt met nr 184 een dubbel pakhuis.
Adressen: Brouwersgracht 188 A B C D E
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: Pakhuis KONING DAVID (plm 1636) met zeer gave puntgevels aan voor- en achterzijde, voorzien van twee- en drielichten. Vormt met nr 190 een dubbel pakhuis en met de nrs 192 en 194 erbij een groep van vier.
Adressen: Brouwersgracht 190 A B C D E F
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: Pakhuis DE DAVID (plm 1636) met zeer gave puntgevels aan voor- en achterzijde, voorzien van twee- en drielichten. Vormt met nr 188 een dubbel pakhuis en met de nrs 192 en 194 erbij een groep van vier.
Adressen: Brouwersgracht 192 A B C D E G
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: Pakhuis GROENE VALK (plm 1636) met zeer gave puntgevels aan voor- en achterzijde, voorzien van twee- en drielichten. Vormt met nr 194 een dubbel pakhuis en met de nrs 188 en 190 erbij een groep van vier.
Adressen: Brouwersgracht 194 A B C D
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: Pakhuis GRAUWE VALK (plm 1636) met zeer gave puntgevels aan voor- en achterzijde, voorzien van twee- en drielichten. Vormt met nr 192 een dubbel pakhuis en met de nrs 188 en 190 erbij een groep van vier.
Adressen: Brouwersgracht 196 1,3,H
Redengevende omschrijving: Pakhuis DE APPEL met vrij gave puntgevel.

Pakhuizenrij aan de Brouwersgracht 182-196
Achtergevels
Plattegrond en doorsnede van het standaard-Amsterdamse pakhuis, 6.5 m breed, 27,5 m diep
Historische foto uit de tijd toen de pakhuizen nog als zodanig werden gebruikt.
Door tussenwanden te plaatsen konden appartementen worden gerealiseerd. Foto toont een verbouwd pakhuis aan de Brouwersgracht.
Luchtfoto van de pakhuizen op de Brouwersgracht.