Zwanenburgwal 8-10-12

Adres: Zwanenburgwal 8-10-12
Postcode: 1011JC
Architect: Cees Ronstadt
Opdrachtgever: St. de Pinto
Eigendom: Diogenes

(15 afbeeldingen)

Onderdeel van Project De Pinto (zie Huis De Pinto), drie panden, voorheen Zwanenburgwal 8-10-12. Nieuwbouw met hergebruik van toppen van elders. Van rechts naar links een lijstgevel (vroeger nr. 8), een halsgevel (vroeger nr. 10), een klokgevel (vroeger nr. 12), met hergebruik van toppen van elders. Poortje links ervan is de Leprozenpoort afkomstig van Mr. Visserplein, hier herplaatst in 1976.

De Stichting De Pinto wilde niet alleen het Huis De Pinto restaureren maar het gehele bouwblok tussen de Sint Antoniesbreestraat, Sint Antoniesluis en Snoekjesgracht. Daartoe werden verschillende plannen gemaakt, waarvan slechts een deel is gerealiseerd, namelijk de rij panden aan de Sint Antoniesluis achter het Huis de Pinto, de frontlijn in de jaren zeventig van de strijd om de binnenstad. In 1960 waren Sint Antoniesluis 8 en 12 al gesloopt, op nr. 10 stond nog een 19de-eeuws pand. In opdracht van de St. de Pinto werd een blok bejaardenwoningen gerealiseerd achter drie historiserende gevels op basis van oude foto's, in 1975. Van rechts naar links werd een lijstgevel (vroeger nr. 8), een halsgevel (vroeger nr. 10) en een klokgevel (vroeger nr. 12) gebouwd, met hergebruik van toppen van elders, naar ontwerp van architect Cees Ronstadt. Alhoewel de hals- en klokgevel heel verschillend zijn, dateren ze beide uit het 1ste kwart van de 18de eeuw en hebben ze allebei een driepasvormige afsluiting waardoor ze goed bij elkaar passen (de klokgevel is afkomstig van Buiten Oranjestraat 4, van de halsgevel is niet bekend waar hij vandaan komt). Achter deze gevels kwamen moderne, comfortabele woningen voor ouderen (met lift) tot stand. Het poortje links ervan is de Leprozenpoort afkomstig van Mr. Visserplein, hier herplaatst in 1976 ter ontsluiting van het binnenterrein tussen het Huis De Pinto en dit woningenblok. Tegenwoordig zijn de panden eigendom van de St. Diogenes.

Gebruikte literatuur:

• Theo Rouwhorst. Bewaard voor Amsterdam. Historische geveltoppen herplaatst 1945-2015. Amsterdam, 2016: p. 87, 119
  • Walther Schoonenberg. 'Hoe de Nieuwmarktbuurt werd gered.' Maandblad Amstelodamum 100 (2013), nr. 1, p. 3-23

Zwanenburgwal 8-10-12 (tegenwoordig Sint Antoniesluis 11-23)
Twee herplaatste geveltoppen