Sigarenmagazijn P.C. Hooft

Huisnaam: Sigarenmagazijn P.C. Hooft
Oud adres: II326, wijk 55, klein nr. 631, kadaster E3126, verponding 2855
Postcode: 1017EJ
Architect: A.C. Bleijs
Opdrachtgever: A. Blaauw

(18 afbeeldingen)

Winkel-woonhuis op de hoek van de Leidsestraat en de Keizersgracht, in 1881 ontworpen door A.C. Bleys in neo-renaissance, ingang op hoek, sterk hoekaccent in de vorm van een erker en torentje met hoog dak en hekje daarop, in de straat een trapgevel, rijke versieringen als bouwbeeldhouwwerk en gevelstenen. Het borstbeeld van P.C. Hooft met jaartallen 1581 en 1881 verwijst naar het 300ste verjaardag van de beroemde dichter (het beeldhouwwerk is van Colinet). De kinderreliƫfs verwijzen naar de tabakshandel en de sigarenfabricatie (gemaakt door de beeldhouwer L. de Fernelmont). Ook de hoekwinkelpui is goed bewaard gebleven. Monogram AB is niet een verwijzing naar de architect maar naar opdrachtgever, sigarenfabrikant A. Blaauw (de signering van de architect bevindt zich in de plint in de Leidsestraat).

Gebruikte literatuur:

• Martin Pruijs. 'Een strooisel van bouwstijlen. Van Arkels opmerkelijke tekentalent.' Jaarboek M&A 4 (2005): p. 106-111
  • Paul Spies e.a. Het Grachtenboek Den Haag, 1991: p. 191
  • H.J.F. Roy van Zuydewijn. Amsterdamse bouwkunst 1815-1940. Amsterdam, z.j.
  • Algemeen Handelsblad, 17 maart 1881

Functie: Magazijn
Architect: Bleys, A.C.

Adressen: Keizersgracht 508 2,H;Leidsestraat 40
Inschrijvingsdatum: 09-07-1974
Redengevende omschrijving: Hoekhuis (1892, door A.C.Bleys) in z.g. Oudhollandse, maar in werkelijkheid zeer electische neo-renaissancestijl, met gave winkelpui, door een torentje met Frans toit-en-pavillon bekroonde hoekerker en trapgevel.

Keizersgracht 508 hoek Leidsestraat
Rijke detaillering van de zijgevel aan de gracht.