Brouwersgracht 174-178

't Slagthuis

178: UU586, wijk 52, klein nr. 66, kadaster D1352, verponding 1388
Postcode: 1013HB
Bouwjaar: 2de kwart 17de eeuw

Pakhuis (type d bij Révész-Alexander) met trapeziumgevel bekroond door stadswapen met keizerskroon.

Dit brede en diepe pakhuis heeft een trapeziumvormige tuitgevel (ook wel trapeziumgevel genaamd) die wordt gesierd door het stadswapen en de keizerskroon. Het gebruik van het wapen van Amsterdam wil zeggen dat dit complex vermoedelijk door het stadsfabriekambt is gebouwd. Het precieze bouwjaar is onbekend, maar de drie pakhuizen achter één gevel zijn al te zien op de vogelvluchtkaart van Balthasar Florisz uit 1625. Dit deel van het ‘Nieuwe Werck’, de stadsuitleg van 1610 en later, is dan nog vrij leeg.

Elk van de drie pakhuizen is te herkennen aan de verticale rij halfronde vensters in de middenas, afgesloten door een hijsbalk, met kleine halfronde vensters aan weerszijden voor belichting en ontluchting. De vensters hebben natuurstenen blokken waarin de duimen zitten waarop de gehengen van de luiken draaien. Op de gevelbeëindiging zijn enkele bollen aangebracht ter decoratie.

Zoals de meeste pakhuizen is ook dit pakhuis, in dit geval al in de jaren zeventig, verbouwd tot woonappartementen.

In 2011 werd de gevel ontdaan van de zwarte verf, waardoor het metselwerk weer zichtbaar is. Jammer dat toen de keizerskroon niet gepolychromeerd is.

Gebruikte literatuur:

• Dr. Magda Révész-Alexander. Die Alten Lagerhäuser Amsterdams. Eine Kunstgeschichtliche Studie. Den Haag, 1954: p. 23, 87
  • R. Meischke, H.J. Zantkuijl, W. Raue, P.T.E.E. Rosenberg. Huizen in Nederland. Amsterdam.. Zwolle/Amsterdam, 1995: p. 45, 46

Adressen: Brouwersgracht 174 A B C;Brouwersgracht 176 A B C E F G H;Brouwersgracht 178 D 1,2;Brouwersgracht 178 E F G H;Brouwersgracht 178 A B C
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: Driedubbel pakhuis (XVIIa, met verdieping verlaagd na brand 1894) met trapeziumgevel (top XIXd, waarin wapen van Amsterdam).

Trapeziumgevel met stadswapen en keizerskroon
Stadswapen met keizerskroon