Oud adres: II355, wijk 55, klein nr. 171, kadaster E4162, verponding 2841
Postcode: 1017DJ
Bouwjaar: 4de kwart 17de eeuw, 4de kwart 18de eeuw
Opdrachtgever: Aleida van Loon (1645-1706)

(26 afbeeldingen)

Voor een 'smal' huis vrij breed en groot laat-17de-eeuws pand met de nog originele gevel maar met een rechte trigliefenlijst uit het einde van de 18de eeuw. Ook de stoep is eind-18de-eeuws. Twee hijsbalken in de buitenste raamassen (eind 17de-eeuw was er alleen een hijsbalk links). Tuinhuis. Interieur: Stucwerk in Lodewijk XIV-stijl in de hal en gang, achterkamer met vroeg-19de-eeuws stucplafond en schouw in Empire-stijl, voorkamer met een laat-19de-eeuwse wand- en plafondafwerking (plafondstuk met vogels en bovendeurstuk met bloemstilleven van Johannes Stortenbeker en een schouw in Lodewijk XVI-stijl, rechter-achterkamer met laat-17de-eeuwse plafondschilderingen uit de bouwtijd.

Achter de monumentale gevel van dit laat-17de-eeuwse grachtenhuis gebouwd in opdracht van Aleida van Loon (1645-1706) bevindt een fraai goed bewaard gebleven interieur uit drie eeuwen. Er zijn zowel 17de-, 18de- als 19de-eeuwse interieuronderdelen van hoge monumentale waarde aanwezig in dit ogenschijnlijk niet zo heel erg belangrijke grachtenhuis. De indeling van het huis dateert nog uit de late 17de eeuw, met een voorhuis zonder achterhuis, waarbij zich achter de voordeur een hal met een trappenhuis bevindt, typisch voor de 17de eeuw (in de 18de eeuw wordt het trappenhuis verplaatst naar het tussenlid tussen voor- en achterhuis). De hal, die in de 17de eeuw een 'voorhuis' werd genoemd, is echter bekleed met stucwerk uit de vroege 18de eeuw in Lodewijk XIV-stijl, hetgeen ook het geval is met de gang daarachter. De voor- en achterkamer hebben fraaie interieurs uit de vroege 19de en de late 19de eeuw. De achterkamer heeft een vroeg-19de-eeuwse schouw en een plafond in Empire-stijl. De voorkamer heeft een laat-18de-eeuwse schouw in Lodewijk XVI-stijl, behouden gebleven in een laat-19de-eeuws interieur met ondermeer een plafondstuk met vogels en een bovendeurstuk met bloemstilleven van Johannes Stortenbeker (1880-1899). (Zie ook: Herengracht 460 en Keizersgracht 704.)

Het huis bevat twee verrassingen die tijdens voorbereidende werkzaamheden voor een restauratie werden aangetroffen. In een klein kamertje tussen de voor- en achterkamer, die vermoedelijk in de 17de eeuw een alkoof was, is achter de betimmering een groot stuk goudleerbehang aangetroffen uit de bouwtijd. De grootste ontdekking, in een kleine kamer rechts-achter, was plafondschilderingen uit de bouwtijd tussen de balken. Hierop zijn bloem- en bladranken op een goud-bruine achtergrond te zien.

Inschrijvingsdatum: 09-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met zware gevel (XVIId) onder triglyfenlijst (XVIIId). Stoep (XVIIId); deur, snijraam en roedenverdeling XIX a/b.

Laat-17de-eeuwse gevel (zie metselwerk)
Tuinhuis