Gravenstraat 20

Adres: Gravenstraat 20
Postcode: 1012NM
Bouwjaar: 2de helft 19de eeuw

(3 afbeeldingen)

Ouder hoekhuis, winkel-woonhuis, met 19de-eeuwse lijstgevel onder een rechte lijst met dakkapel. Aan de houten onderpui hangt een gaper.

Een houten onderpui met een ingang op straatniveau duidt op een winkel. De rechterdeur ontsluit de bovenwoningen. Aan de pui hangt een 19de-eeuwse gaper. Een gaper is een beeld van het hoofd van een man, meestal een Moor, die zijn mond open doet, alsof hij gaapt. Een gaper deed dienst als uithangbord van apothekers. Dit winkel-woonhuis heeft een gaper en is dus kennelijk een apotheek geweest. Het is tegenwoordig een café-restaurant.

In september 2011 werd de gaper gestolen en keerde niet terug. Er werd een vervangende gaper van elders geplaatst.

• Onno Boers. 'Hoe staat het met onze gapers?' Maandblad Amstelodamum 48 (1961): p. 205-209
  • Onno Boers. 'Gapers in en uit Amsterdam.' Monumenten 19 (maart 1998): p. 6- 11