Oud adres: K560, wijk 4, klein nr. 82, kadaster G1697, verponding 840
Postcode: 1012EL
Bouwjaar: 3de kwart 18de eeuw
Eigendom: Stadsgoed

(9 afbeeldingen)

Pand met lijstgevel in Lodewijk XV-stijl met rechte lijst met gesneden consoles en raampje, sierlijke open balustrade met middenverhoging met kuif. Deuromlijsting uit de bouwtijd.

Het woonhuis OZ Voorburgwal 97 heeft een uitzonderlijk fraaie midden-18de-eeuwse lijstgevel met rijk gesneden attiek met balustrade en middenverhoging met kuif in Rococo-stijl en was eigendom van seksbaas Charles Geerts, maar werd aangekocht door NV Stadsgoed, een dochterbedrijf van woningcorporatie Het Oosten. In de zomer van 2019 bleek dat de houten top en ook de consoles in slechte staat verkeerden, waarop in overleg met bureau Monumenten en Archeologie werd besloten het houtsnijwerk te verwijderen voor restauratie. Na veel gesteggel, o.a. over subsidie, keerde uiteindelijk op 5 mei 2021 de gerestaureerde top terug op het pand.

Gebruikte literatuur:

• Walther Schoonenberg. 'Top Oudezijds Voorburgwal 97 gerestaureerd'. Binnenstad 303 (apr./mei 2021)

Adressen: Oudezijds Voorburgwal 97 A B C D
Inschrijvingsdatum: 13-10-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst met consoles, waarop attiek met kuifstuk. (XVIIIc). Deuromlijsting uit de bouwtijd.

OZ Voorburgwal 97
OZ Voorburgwal 97