Nieuwezijds Voorburgwal 66

Osnabrugge

Oud adres: G204, wijk 20, klein nr. 135, kadaster F2006, verponding 1921
Postcode: 1012SC
Opdrachtgever: Cornelis Broek (1664), Jan Graafman (na 1744)
Restauratie: 1942 (A.A. Kok / Ysbrand Kok)

(6 afbeeldingen)

Laat-17de-eeuwse koopmanshuis, in ca. 1750 verbouwd in Lodewijk XV-stijl. In 1942 gerestaureerd met topgevels van elders: voorgevel (aan NZ Voorburgwal) van Prinsengracht 50, achtergevel (Spuistraat bij 33A) van OZ Voorburgwal 204. Interieur: stucwerkgang, deurschildering voorkamer, twee plafondschilderingen (in de voorkamer en zaal).

Uit de prijsstijgingen kunnen we afleiden dat het laat-17de-eeuwse koopmanshuis, met de voorgevel aan de NZ Voorburgwal en de achtergevel aan de Spuistraat (destijds NZ Achterburgwal), gebouwd door Cornelis Brok in 1664, tussen 1744 en 1766 werd vernieuwd, waarbij het nu nog grotendeels aanwezige interieur werd ingebracht. Uit deze periode stammen ondermeer het rijke stuc- en snijwerk in de gang, een geschilderde deur in de voorkamer en een groot plafondstuk in de zaal (kunstenaar onbekend). Het pand was in 1744 gekocht door Jan Graafman, zodat we hem als de vermoedelijke opdrachtgever kunnen beschouwen.

In de 19de en vroege 20ste eeuw werd het pand flink aangetast door een bedrijf die het pand als kantoor en opslagruimte in gebruik had, waarna in 1942 door architect Ysbrand Kok samen met zijn vader A.A. Kok werd gerestaureerd in zoveel mogelijk in oude staat teruggebracht. Daarbij werden diverse interieuronderdelen van elders ingebracht om de verloren gegane onderdelen te vervangen zoals lambrizeringen, deuren en een schoorsteenmantel. Ook werden twee toppen van elders herplaatst, zowel aan de voor- als de achtergevel. Kok noemde de restauratie "een proeve (...) met de toepassing van oude bouwfragmenten, met geen ander doel dan om iets bij te dragen in de herstelling van de schoonheid van de stad".

• M.G. Emeis jr. 'Koopman willem gaf 't meest om de min.' Ons Amsterdam 28: p. 148-153
  • Mayke Haaksman. 'De restauraties van Jan de Meijer en A.A. Kok.' Bulletin KNOB 104 (2005): p. 10-21
  • Y. Kok. 'Het huis Osnabrugge in eere hersteld'. Heemschut (1944-46), nr. 5/6: p. 29-31
  • Paul Spies e.a. Het Grachtenboek II. Den Haag, 1992: p. 218-219

Adressen: Nieuwezijds Voorburgwal 66 A B C D E F G H
Inschrijvingsdatum: 13-10-1970
Redengevende omschrijving: Huis uit 1666 met gevel (XVIII en XIX gewijzigd), bij de restauratie voorzien van de hals (XVIIIa) afkomstig van Prinsengracht 50 en andere onderdelen als de empire deurpartij; gebeeldhouwde stoep (XVIIIb). Achtergevel aan de Spuistraat met stoephek (XVIII); de gebeeldhouwde top (XVIIIa) is afkomstig van O.Z. Voorburgwal 204. Inwendig Louis XV stucgang met gesneden deuren.

NZ Voorburgwal 66
NZ Voorburgwal 66