Rapenburgerstraat 171

Nederlands-Israëlitisch Meisjesweeshuis

Adres: Rapenburgerstraat 171
Oud adres: V448, wijk 15, klein nr. 12, kadaster H1421, verponding 5048
Postcode: 1011VM
Bouwjaar: 18de eeuw, 1861

(5 afbeeldingen)

In dit 18de-eeuwse woonhuis, evenals in het buurpand, was van 1861 tot 1943 het Nederlands Israëlitisch Meisjes-Weeshuis gevestigd. Gevelsteen met de tekst 'NEDERLANDSCH ISRAELITISCH MEISJES-WEESHUIS'.

Op de daklijst van dit pand is de oorspronkelijke, in Hebreeuwse karakters gestelde tekst weer aangebracht. De zin is ontleend aan een standpunt van de 'Heeren Directeuren en Dames Directrices' die in 1861 het initiatief namen tot de wezenzorg: 'MANGASIEM TOUWIEM MEGADLE JETHOUMOTH' ('Tot de goede werken behoort de opvoeding van weesmeisjes') en het jaartal 1861. Bij een uitbreiding in 1889 werd het pand Rapenburgerstraat 169 bij het weeshuis getrokken. De tekst op de gevelsteen van dit pand luidt: 'VERGROOT 5649-1889'. Op de daklijst van de uitbreiding is een in Hebreeuwse karakters gestelde tekst en het jaartal 1889 geschilderd.

Op 10 februari 1943 werd het weeshuis door de Duitse bezetter ontruimd. De bewoonsters zijn weggevoerd en in de vernietigingskampen vermoord. De panden zijn na de restauratie in gebruik als appartementen. De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Gevelstenen heeft de opschriften op de daklijst gerestaureerd.

Adressen: Rapenburgerstraat 171 A B C D E F G H K L
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst en dwars dak (XVIII).

Gevelsteen met de tekst 'NEDERLANDSCH ISRAELITISCH MEISJES-WEESHUIS'
Rapenburgerstraat 169 en 171
Ontwerptekening met aanzichten, plattegronden en doorsneden voor het verbouwen van het weeshuis. W.J.J. Offenberg, 1860