Rozenhofje

Naam: Rozenhofje
149: EE183, wijk 40, klein nr. 123, kadaster E660, verponding 2090
155: EE185, wijk 40, klein nr. 121, kadaster E659, verponding 2092
Postcode: 1016LW
Architect: G.B. Salm en A. Salm GBzn (1884)

(8 afbeeldingen)

Het Rozenhofje bestaat uit een poortgebouw uit 1884 met daarachter drie 18de-eeuwse vleugels die een binnenplaats omsluiten. De straatgevel is in neo-renaissance-stijl waarbij de ingang met portiek wordt aangeduid met een rijk versierde trapgevel en een erker. Gevel met fraai metselwerk met siermetselverbanden. De vleugels hebben nog hun 18de-eeuwse omlopend schilddak, het midden van de achterste vleugel heeft een laat-18de-eeuwse dakkapel met wijzerplaat.

Uit de nalatenschap van de houtkoper Jan de Jager (overleden in 1740) werd het Prot. Rozenhofje gesticht voor “behoeftige, eerlyke en inzonderheid bedaagde en oude luiden”. De bouw van het in 1740 gestichte hofje was in 1743 voltooid. Het was gebouwd op het terrein van één van de drie doolhoven die Amsterdam halverwege de 18de eeuw rijk was (zie Prinsengracht 336-342). In 1790 werd een nieuwe vleugel met zes huisjes gebouwd. De middelste dakkapel van deze vleugel heeft een mooi uurwerk. Gelijktijdig werd een regentenkamer gemaakt. Later kwamen er aan de zuidzijde nog meer huisjes bij. Aan de tuin met twee waterpompen lagen toen 54 woninkjes, maar dat werd later door samenvoeging teruggebracht tot 24.

Het huidige poortgebouw aan de gracht dateert uit 1884 en sluit het hofje in een vierkant af. Achter de erker bevindt zich een regentenkamer uit 1884. Daarin is een laat-18de-eeuwse schouw uit één van de woninkjes geplaatst. Voorheen stond aan de gracht een fraaie zandstenen poort in classicistische stijl met twee pilasters en een hoofdgestel. De opdracht aan de G.B. Salm werd gegeven door zijn vader, A. Salm Jzn, die regent was van het Rozenhofje. Het was één van G.B. Salms eerste opdrachten.

• Graswinckel 1943, Alings 1965, Cardozo e.a. 1977, Weerheijm e.a. 1979
  • Janjaap Kuyt e.a. G.B. Salm & A. Salm GBzn. Bouwmeesters van Amsterdam. Amsterdam, 1997: p. 72

Functie: Hofje
Bouwstijl: Neorenaissance

Adressen: Rozengracht 149-181
Inschrijvingsdatum: 23-09-1970
Redengevende omschrijving: Rozenhofje (gesticht 1744), bestaande uit: een drie verdiepingen hoge straatvleugel (147-149 en 179-181, gebouwd 1884) en drie oude vleugels van twee verdiepingen onder omlopend schilddak (XVIII) om de binnenplaats (151-177). Op het midden van de achterste vleugel een dakkapel (XVIIId) met wijzerplaat.

Rozenhofje
Rozenhofje