Prins Hendrikkade 84-85

Gebouw Batavia

Postcode: 1012AE
Bouwstijl: Amsterdamse School
Architect: J.H. Slot
Opdrachtgever: N.V. Batavia Arak Maatschappij

(12 afbeeldingen)

Handelsgebouw met bakstenen gevels (doet sterk denken aan het Scheepvaarthuis uit 1913-1916) in verschillende metselverbanden, in Amsterdamse School-stijl, asymmetrisch en sterk geleed met aan de rechterzijde een gesloten geveldeel met smalle halfronde uitbouw over alle verdiepingen die de ingangspartij aanduidt: een portiek met schuine bovenwanden en decoratief metsel- en tegelwerk. Bouwbeeldhouwwerk met groepen apen, daarboven olifantenkoppen. Voornamelijk plat dak met steile schilden met dakpannen. Onderpui gewijzigd. In 2017 werd de serre aan de gevel verwijderd en de onderpui in de oude staat hersteld. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

Functie: Kantoor en magazijnen en conci?rgewoning
Architect: Slot, J.H.

Adressen: Prins Hendrikkade 84 ;Prins Hendrikkade 85
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Een in 1918-1920 tot stand gekomen HANDELSKANTOOR. Ook genoemd 'Gebouw Batavia'. Ontworpen in opdracht van de N.V. Batavia Arak Maatschappij door de architect J.H. Slot, die hierbij gebruik maakte van de stijl van de Amsterdamse School. Behalve kantoorgebouw tevens magazijnruimte en inpandige conciërgewoning. Bij de bouw was verder de N.V. Gewapend Beton "De Kondor" betrokken. Enkele latere verbouwingen. Het gebouw heeft een voorgevel aan de zijde van de Prins Hendrikkade en een achtergevel aan de zijde van de Oude Zijds Kolk. De recente uitbouw in verband met de tegenwoordige (1995) horeca-bestemming. Omschrijving. Op een nagenoeg rechthoekig grondplan tot stand gekomen gebouw met vijf bouwlagen. Voornamelijk plat dak met steile schilden met shingles. Bakstenen gevels in verschillende metselverbanden. De gevel aan de zijde van de Prins Hendrikkade is asymmetrisch en sterk geleed. Aan de rechterzijde een gesloten geveldeel met smalle halfronde uitbouw over alle verdiepingen. Per verdieping hierin een halfrond venster met recent raam met kalf. Verder halfrond gemetselde delen met uitkragende banden. Op de begane grond een toegangspartij met portiek met schuine bovenwanden en decoratief metsel- en tegelwerk en natuurstenen hoekstuk. Aan de onderzijde van de halfronde uitbouw een ornament met concentrische ringen. In het opgaande metselwerk getande bakstenen stijl. Aan de linkerzijde boven de begane grond een horizontaal geveldeel met afwijkend baksteenformaat. Hierop metalen regelwerk waarop 'GEBOUW BATAVIA'. Aan weerszijden gemetselde accenten met uitkragende banden. Op de accenten bouwbeeldhouwwerk voorstellende groepen apen. Serie van vijf hoge vensteropeningen met recente ramen. Dergelijke vensters ook op de verdiepingen. Smalle doorlopende muurdammen en decoratief gemetselde geveldelen tussen de verdiepingen. Overig bouwbeeldhouwwerk voorstellende olifantenkoppen. Vierde verdieping als gevel beëindiging in versoberde uitvoering, afgesloten met reeks licht gepunte kantelen. Geheel links een hoger doorlopende muurdam met opzetstuk. Aan de zijde van de Oude Zijds Kolk bevindt zich een symmetrische en sterk gelede gevel. Corresponderend met de gevel aan de zijde van de Prins Hendrikkade ook hier een horizontaal geveldeel met afwijkend baksteenformaat. Ook hier metalen regelwerk waarop 'GEBOUW BATAVIA'. Onder dit deel de eenvoudige vensters van begane grond en souterrain. De series van vijf vensters op de eerste, tweede en derde verdieping hebben nog de oorspronkelijke bovenlichten met glas-in-lood raamvulling. Overige delen met doorlopende smalle muurdammen en decoratief gebruik van metselwerk tussen de verdiepingen is overeenkomstig de gevel aan de zijde van de Prins Hendrikkade. Eenvoudige en rechte gevelbeëindiging. Waardering. Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde. Tevens vanwege situationele waarde, vanwege de de ligging aan zowel Prins hendrikkade als Oude Zijds Kolk.

Belettering
Siermetselwerk met bouwbeeldhouwwerk