Marnixstraat 2

Marnixschool

Adres: Marnixstraat 2
Postcode: 1015XH
Gebouwtype: Onderwijs/wetenschap
Architect: Publieke Werken

(2 afbeeldingen)

(Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

Functie: School (OLS voor jongens 3e klasse)

Adressen: Marnixstraat 2
Inschrijvingsdatum: 22-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. In 1883 als Openbare Lagere School der derde klasse voor Jongens aan de Marnixstraat bij de Brouwersgracht tot stand gekomen SCHOOLGEBOUW, de Marnixschool, naar een ontwerp van Publieke Werken in de stijl van het Eclecticisme, met invloeden van de Neo -Renaissance. Gelegen aan het begin van de Marnixstraat, aan een bocht van de Marnixkade, met een aan die bocht gelegen schoolplein/speelplaats gericht naar de Singelgracht. Omschrijving. Schoolgebouw op L-vormig grondplan met twee bouwlagen onder een samenstel van zadeldaken met ingestoken kappen gedekt met blauwgrijze platte pannen. Gemetselde gevels in bruine baksteen in afwisselend koppen- en strekkenlagen en op plint met ontluchtingroosters. Decoratief gebruik van rode en gele baksteen bij spaarvelden, hanekammen, banden, gevellijsten, fries en bij ronde gemetselde bekroningen van geveltoppen en -schouders, zogenaamde arkeltorentjes. Sierankers en decoratief gebruik van natuursteen bij de bolvormige afsluitingen van de gemetselde bekroningen en gevellijsten. De gevels hebben een deels rechte beëindiging en worden deels met geveltoppen waarin rondvensters met driepas afgesloten. Een doorlopende en gekorniste gevellijst rust op klassiek geïnspireerde consoles. De vensters van de begane grond zijn geplaatst onder licht getoogde hanekammen met sluitstenen; de vensters van de lokalen zijn hoger dan die van de faciltaire ruimtes en lerarenvertrekken en hebben een meerruits geleed raam met zowel aan de boven- als aan de onderzijde een tuimelraam. De vensters van de verdieping hebben dito ramen onder spaarveld onder gedrukte boog. Een aantal vensters, met name een aantal beneden-tuimelramen, is dichtgezet. Het schoolplein wordt gevormd door de twee vleugels, één aan de Marnixstraat en één met de korte gevel aan de Marnixkade, en een omvamende muur met poort. De gevel aan de Marnixstraat heeft een risalerend linkerdeel met topgevel en toegangspartij met hoog vierruits bovenlicht en flankerende smalle vieruits vensters; verder een verdieping met tripartiete vensterpartij. Aan de rechterzijde een haaks op de vleugel geplaatst en iets risalerend ten opzichte van de gevel aan de Marnixstraat geplaatst bouwdeel met drie topgevels waartussen een gemetselde balustrade. Tussenliggend bouwdeel van zes traveeën waarin eveneens klaslokalen. Ook de vleugel met de korte zijde aan de Marnixkade wordt door een dergelijk dwarsgeplaatst bouwdeel met (twee) topgevels afgesloten. Ook hier een tussenliggend gedeelte voor de klaslokalen van zes traveeën breed. Balustrade boven de gevelbeëindiging in de oksel van de vleugels. Dakkapellen met trapezoïdaal venster, zinken bekleding en piron. Het schoolplein wordt omgeven door een kwartrond- lopende gemetselde muur met lisenen en plint en een toegang met poort in het midden met dubbele houten deur onder spaarveld met inscriptie in natuursteen MARNIXSCHOOL en aan geveltop gelijke afsluiting met inbegrip van ronde gemetselde bekroning. Waardering. Voormalige lagere school der derde klasse voor jongens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde. Van belang voor de geschiedenis van het onderwijs en - althans in exterieur - als gaaf bewaard gebleven voorbeeld uit 1883 van de door de overheid gebouwde schoolgebouwen. De beeldbepalende situering aan het begin van de Marnixstraat en Marnixkade vormt een belangrijke toegevoegde waarde.

Marnixschool
Topgeveltje