Lange Niezel 10

In de Keysershoedt

Oud adres: I528, wijk 3, klein nr. 21, kadaster G666, verponding 669
Postcode: 1012GT
Opdrachtgever: H. de Leeuw (1885)
Bewoners: Jacob Dircksz. de Graeff (1571-1638)

(16 afbeeldingen)

Winkel/woonhuis met 19de-eeuwse pilaster-trapgevel met vleugelstukken en ontlastingsbogen met siermetselwerk. Interieur: 16de-eeuws houtskelet met renaissance-sleutelstukken. Let op: De gevelsteen met keizerskroon op Sint Olofssteeg 5 is afkomstig van dit pand.

Dit winkelhuis heeft een pilaster-trapgevel met ontlastingsbogen met siermetselwerk, gebouwd in 1885, en tracht ouder te lijken dan het werkelijk is. Maar het pand is ook werkelijk heel oud, want achter de 19de-eeuwse gevel gaat een 16de-eeuws woonhuis schuil. In dit huis woonden vier belangrijke regenten. De regent en lakenkoper Hendrick Boelens (1542-1603) had hier eerst zijn woning, gevolgd rond 1600 door Jacob Dircksz de Graeff (1571-1638), die koopman en burgemeester van Amsterdam was. Volgens Elias werd Jacob Dircksz de Graeff in Emden geboren en kwam hij op 7-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij werd schout in 1598, in 1603 kwam hij in de vroedschap en was daarna burgemeester in 1613, 28, 30, 31, 33 en 37 (zes keer). Hij was koopman en woonde in de Liesdel 'in de Keysershoedt', bij zijn overlijden op de Herengracht. Hij werd in 1631 aangeslagen voor 270.000 gulden. In 1610 kocht hij de heerlijkheid Zuid-Polsbroek en noemde zich sindsdien vrijheer van Zuid-Polsbroek. Op 3 november 1618 werd hij door stadhouder Maurits 'geremoveerd' (uit de vroedschap gezet), maar in 1630 opnieuw toegelaten tot de vroedschap. Hij was een voorbeeld van een vrijzinnige regent die naar geen enkele kerk ging. Dat soort burgemeesters werden in de loop van de 17de eeuw steeds zeldzamer. Zijn zonen, Cornelis de Graeff (1599-1664) (Herengracht 573) en Andries de Graeff (1611-1678) (Herengracht 446), werden in dit huis geboren. Cornelis zou tien maal, Andries zeven maal burgemeester worden. (Er is nog een burgemeestershuis in deze straat: Lange Niezel 22.)

In het voorhuis is een houtskelet aangetroffen waarvan de zwanenhalskorbelen zijn weggesloopt om ruimte te maken voor een later verlaagd stucplafond. Alleen onder de trap bleek zich nog een exemplaar te bevinden. Wel bewaard bleven een tweetal sleutelstukken met engelenkopjes. Interessant is het piepkleine achterhuisje met spiltrap.

Adressen: Lange Niezel 10 1,2,H

Lange Niezel 10